Na jaren van afwezigheid komt jenevermerk Rynbende terug

Hier lees je het programma en de line-up van het Jeneverfestival

Hier lees je het programma en de line-up van het Jeneverfestival

SCHIEDAM - Het Jeneverfestival 2023 wordt zaterdag 25 maart officieel geopend. Om 13.00 uur wordt het oude Schiedamse merk Rynbende opnieuw geïntroduceerd. Om 14.00 uur geeft burgemeester Lamers van Schiedam het startsein aan de circa dertig distillateurs om hun producten te schenken aan bezoekers van het Jeneverfestival, dat zaterdag 25 en zondag 26 maart wordt gehouden. Vrijdagmiddag is de Havenkerk open voor de vrijdagmiddagborrel.

Zaterdag om 13.00 uur
Op de Graanzolder van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam vindt zaterdag 25 maart om 13.00 uur de presentatie plaats van ‘The Mayor of Exploration’. Met deze jenever is de firma Rynbende na bijna veertig jaar afwezigheid weer terug op de markt van gedistilleerd. Burgemeester Cor Lamers krijgt de eerste fles overhandigd. De lancering van het nieuwe merk van Rynbende wordt bijgewoond door afgevaardigden van onder meer het Jenevergilde ‘Het Vergulde Glaasje’, de Vrienden van het Jenevermuseum en The Worshipful Company of Distillers uit Londen (www.distillers.org.uk).

Simon Rijnbende startte in 1793 een distilleerderij in Schiedam. De fabrieksnaam werd anders geschreven, namelijk Rynbende. Dit was decennialang een van de bekende Schiedamse jenevermerken. Nadat geen familielid meer werkte voor de firma, werd het bedrijf verkocht in 1922 aan de Koninklijke Nederlandse Spiritus & Gist Fabriek in Delft. Later werd het merk ingelijfd door de firma Henkes en daarna door Bols. Na een lange afwezigheid komt er nu weer een jenever op de markt met de naam Rynbende: ‘The Mayor of Exploration’. 

Zaterdag om 14.00 uur
Om 14.00 uur wordt in de Havenkerk, pal naast het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, het Jeneverfestival 2023 officieel geopend. Burgemeester Lamers geeft het startsein voor de opening van het festival. De circa dertig distillateurs presenteren vanaf dat moment een gevarieerd aanbod van het gedistilleerd. Twee dagen lang, zaterdag en zondag, kan het publiek presentaties bijwonen van diverse merken en (tegen betaling) workshops en proeverijen volgen waarmee distillateurs de achtergrond van hun producten belichten. Voorts kunnen bezoekers stil genieten van muziek bij de silent disco. Buiten de Havenkerk staan enkele foodtrucks opgesteld.

Zaterdag om 14.30 uur
In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam vindt om 14.30 uur de presentatie plaats van de Stokertrots 2023. Dit is een moutwijn met toevoegingen van bijzondere ingrediënten die volgens eeuwenoude methode is gestookt in de historische branderij. Hoofdstoker Rutger Vismans reikt de eerste fles Stokerstrots uit aan burgemeester Lamers. 

Vrijdagmiddagborrel
De Havenkerk is op vrijdag 24 maart al geopend vanaf 16.00 uur voor de VrijMiBo, de Vrijdagmiddagborrel. Distillateurs die zich het weekeinde presenteren, zijn dan ook uitgenodigd voor een borrel. Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam schenkt dan een aantal cocktails of frisdranken. Het thema van die avond is ‘The Roaring Twenties’, reden om de 18-koppige bigband Barend Hoek Collective uit te nodigen. De verschillende stands van de distillateurs zijn dan niet geopend. 

Deze bedrijven presenteren zich op het Jeneverfestival
The Chamberick Distillery
Stokerij Twentse Ketels
Zaanshine Distilleerderij 
Distilleerderij Rutte
Meanie Distilling B.V.
Six Dogs Distillery
Stadshaven Brouwerij
Stokerij Klopman
Juniper Bird Schiedam Dry Gin
Rynbende Spirits Herintroductie
SAU Spirits b.v.
Dik&Schil
Goeie Mie gin
BARAK1951 BV
Old Duff Genever
The Holy Spiritus bv
Alambik distilleerderij 
Bossche Stokers
Zwart Nazareth
Kegel Spirits
Old Dutch Distillers
P. Loopuyt& Co Distillers
Loki Distiller / Rafel Dutch Genever
De Kuyper
Old Schiedam
Bobby's
Nolet
Rock Bottom Spirits
Stokerij Lubberhuizen

Jeneverfestival 2023
zaterdag 25 maart van 14.00 – 22.00 uur en zondag 26 maart van 13.00 – 19.00 uur. Toegangsprijs is 7,50 euro. Tickets zijn verkrijgbaar via https://jeneverfestival.nl/
Muntjes voor het gedistilleerd zijn te koop à 2,50 euro tijdens het festivals.

Lees ook ons eerdere artikel:
Schiedam als centrum van gedistilleerd tijdens Jeneverfestival

21-03-2023