KunstWerkt toont kunst met als inspiratiebron Voedseltuin Rotterdam

“Het zaadje is geplant. Alles groeit. Niets is blijvend”

“Het zaadje is geplant. Alles groeit. Niets is blijvend”

SCHIEDAM - KunstWerkt houdt van donderdag 7 maart tot en met zondag 31 maart 2024 in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling ‘Inspiratie Voedseltuin Rotterdam’, een tentoonstelling van twaalf kunstenaars.

In het havengebied van Rotterdam, net over de grens met Schiedam, ligt de Voedseltuin Rotterdam. Twaalf kunstenaars van binnen en buiten KunstWerkt zijn een jaar lang te gast geweest in deze tuin aan de Gedempte Keilehaven in het MH4-gebied in Rotterdam. Zij hebben zich er artistiek laten inspireren. Het heeft geresulteerd in zeer divers werk, dat te zien zal zijn in de tentoonstelling ‘Inspiratie Voedseltuin Rotterdam’. Getoond worden onder meer foto’s, collages, aquarellen, grafiek, textiel, keramiek, installaties en poëzie.

De exposerende kunstenaars die deelnemer zijn van KunstWerkt zijn Marita Beukers, Mirjam Boomert, Kaije Feenstra, willem van hest, Inge Hoefnagel, Carine Hooykaas, Saskia Risseeuw en Andie Wieringa. Van buiten KunstWerkt exposeren Elvis Chen, Nanda Kempers, Dik Kreuk en Johanna Franco Zapata. Curators zijn Inge Hoefnagel, Mirjam Boomert en Dik Kreuk.

Inge Hoefnagel: “De een heeft zich laten inspireren door de kleurenpracht van de bloemen en planten in het voorjaar en de zomer, anderen gingen juist voor de winter of wilden de kwetsbaarheid van het gebied laten zien. Er werd gewerkt in en met afvalmaterialen. Zo werd groenteafval gebruikt om papier van te maken. Van gekochte groente zoals rode kool is verf gemaakt. De inhoud van compostbakken was een onderwerp van fotografie. Al het tijdens de expositie getoonde werk is inhoudelijk met de Voedseltuin Rotterdam verbonden en/of heeft een link met het gedachtegoed van deze tuin, die met 65 vrijwilligers een bijdrage wil leveren aan een gezonde voedselvoorziening o.a. voor mensen die cliënt zijn van de Voedselbank Rotterdam.”

“Met ons jaar aanwezigheid op de tuin en ons werk dat hiervan het resultaat is, willen wij aandacht vragen voor het belang van de Voedseltuin Rotterdam, die helaas slechts een tijdelijke plek is toebedeeld”, zo vervolgt Inge Hoefnagel. “Uiteindelijk moet de tuin plaats maken voor woningbouw en natuurlijk is die hard nodig, maar evenzeer is het noodzakelijk dat er natuur in de stad overblijft en dat er voldoende gezond eten is voor iedereen die in de stad woont. We moeten het fragiele evenwicht bewaren. Alles groeit, niets is blijvend. Maar bij veranderingen is het goed je af te vragen waar de grens is? Wat het gezonde evenwicht is? Met ons werk hebben we daartoe een zaadje geplant. We geven als kunstenaars weliswaar geen antwoord, maar willen wél laten zien wat er gaande is!”

Meer informatie over Voedseltuin Rotterdam
https://voedseltuin.com/ 

Officiële opening
De officiële opening vindt plaats op zondag 10 maart 2024 om 15.30 uur met muziek van Magoće. Meer informatie over deze Servische zangeres en haar begeleiding: https://magocemusic.com/

Activiteiten in het kader van deze expositie

Bouwen aan werk
Tijdens deze expositie worden bezoekers uitgedaagd om ook zelf aan het werk te gaan. Dik Kreuk en Inge Hoefnagel zijn op deze dagen aanwezig en werken samen met bezoekers die dat willen aan de installaties met als thema ‘plastic soep’. Ook deze installaties groeien tijdens de expositie. Elke donderdag door Inge Hoefnagel. Zondag 17, donderdag 21 en zondag 24 maart door Dik Kreuk.

Fietstocht naar de Voedseltuin Rotterdam
Zaterdag 16 maart, om 12.00 uur start bij KunstWerkt. Aanmelden via de website van KunstWerkt. Maximaal 20 deelnemers.

Demonstratie sjabloondruk
Zaterdag 23 maart om 13.30 uur door Willem van Hest.


Finissage

De finissage is op zondag 31 maart 2024 om 15.30 uur met een kunstenaarsgesprek onder leiding van Arjen Baas.

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 55 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt
Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191
3111 AJ Schiedam Openingstijden

KunstWerkt:
* donderdag tot en met zondag 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak)

Website
www.stichtingkunstwerkt.nl

Sociale media
* Facebook: www.facebook.com/stichtingkunstwerkt
* Instagram: www.instagram.com/stkunstwerkt
* LinkedIn: www.linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt 

Foto:
‘Alles groeit’, zo schiet een uit de compostbak geviste afgesneden prei weer wortel (foto door Inge Hoefnagel, bewerking door SAGE)

27-02-2024