'It Went Dark' is een theaterbeleving waaraan je zelf meedoet

En toen werd het donker in Schiedam

En toen werd het donker in Schiedam

SCHIEDAM - Van 9 tot en met 25 september is er in Nieuw Mathenesse buitentheater, waaraan je zelf meedoet, zogenoemd immersief theater. "It Went Dark is een immersieve theaterbeleving op een unieke locatie. De voorstelling begint met een route over een verlaten industrieterrein", zo schrijft theatermaakster Puck van Dijk.

"In het buitenland is het een van de meest opkomende en populaire theatervormen. Immersief theater, waarin je als bezoeker zelf onderdeel uitmaakt van het verhaal", aldus het productiebedrijf. Met behulp van een speciale app, loop je een route over een verlaten industrieterrein. Jouw vader (Bartho Braat, bekend van o.a. GTST), spreekt je toe. Hij leidt je naar Charlie (Marie Körbl/Veronique Post), je enige zus. Wanneer je haar ontmoet, maak je samen met de andere deelnemers de zintuiglijke ontknoping mee van het verhaal. De theatervoorstelling was deze zomer te beleven in Eindhoven, is te beleven in Utrecht en zal van 9 tot en met 25 september te beleven zijn in Schiedam.

Jij en je zus Charlie hebben elkaar al jaren niet gesproken. De laatste keer dat je haar zag, noemde ze jou een lafaard, pakte ze haar tas en vertrok ze met slaande deuren. Haar vertrek was het begin van een jarenlange stilte tussen jullie. Maar nu moet je haar vinden om de laatste wens van jullie vader te vervullen. Geleid door zijn stem reis je af naar de oude stad, die geteisterd wordt door straling en hitte. Daar voert Charlie een gevaarlijke strijd, die zij nooit op zal geven.

Tijdens de voorstelling wordt het publiek geconfronteerd met de onzekere toekomst. In plaats van enkel passief te consumeren vanuit een comfortabele theaterstoel, wordt het publiek in It Went Dark ín het verhaal geplaatst en kijken zij door een andere bril naar hun stad. De combinatie van interactieve videoprojecties, live performance en een gepersonaliseerde geluidservaring maakt It Went Dark een audiovisueel spektakel, een ervaring die je bijblijft.

Studio Puck van Dijk
Met It Went Dark voegt Studio Puck van Dijk zich bij een kleine groep die zich met immersief theater bezighoudt. Van Dijk is regisseur en artistiek leider van immersieve ervaringen op het grensvlak van locatietheater, film en technologie. Haar meest bekende immersieve werk als regisseur is Deep Ocean (Vis á Vis) en Good Neighbours (Affect Lab), waarvan laatstgenoemde werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

It Went Dark
It Went Dark is te bezoeken van 9 t/m 25 september in Schiedam, in Nieuw-Mathenesse. Per avond zijn er verschillende tijdslots die op het halve uur beginnen. Per tijdslot bestaat de groep uit maximaal 20 deelnemers. De totale voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur.

Startlocatie is buiten voor het pand aan de Nieuw-Mathenesserstraat 29. Ongeveer de helft van de voorstelling speelt zich af binnen in een hal op het Glasfabriek-terrein. 

Kaarten kosten 25 euro. Voor meer informatie over data, tijden en tickets op: www.itwentdark.earth

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Fonds Podiumkunsten, Kickstart Cultuurfonds, De Glasfabriek en Bank 15.

Foto: bron website Studio Puck van Dijk, foto door Hessel Stuut

25-08-2022