Het weidevogelseizoen is begonnen

Het weidevogelseizoen is begonnen

REGIO - Inmiddels zijn de eerste kievits- en gruttonesten gevonden in Midden-Delfland. Er is heel wat voor nodig om de weidevogelpopulatie in stand te houden.

Midden-Delfland is van groot belang voor weidevogels. In het voorjaar zijn de polders van Midden-Delfland het thuis van de weidevogels, waarvan sommige meer dan 6000 kilometer vliegen om in onze regio te kunnen broeden. Samen met de deelnemers aan het agrarisch natuur- en landschapsbeheer, vrijwilligers en loonwerkers, zet Agrarische Natuurvereniging Vockestaert zich in om er een goed weidevogelseizoen van te maken.

Inzet van boeren en vrijwilligers
Dat het aan inzet niet ontbreekt, blijkt wel uit het feit dat Vockestaert deel uitmaakt van een landelijk netwerk van 40 collectieven met gezamenlijk ruim 11.000 deelnemers (boeren en grondbezitters), die op ruim 114.000 hectare (waarvan 91.000 ha. open grasland) beheer toepassen. “Om de vogels rust te gunnen bij het broeden en de mogelijkheden om te foerageren te vergroten, nemen de boeren beheermaatregelen zoals uitgesteld maaien en het aanleggen van plasdrasgebieden”, aldus Vockestaert. “Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland worden o.a. ingeschakeld om legsels te beschermen bij werkzaamheden op het land. Zo hebben zij en de boeren de afgelopen periode al meer dan 60 kievitsnesten beschermd bij het bemesten met de sleepslang. Ook proberen we predatie (het vangen, doden en opeten door een ander dier; red.) door o.a. vossen te verminderen door het plaatsen van rasters.”

De eerste nesten van allerlei soorten weidevogels zijn inmiddels gevonden. De nesten moeten nog uitkomen. Een exacte tijd van nesten en jongen is niet precies te geven. Ook speelt hierin mee, dat als een nest door bijvoorbeeld een vos wordt leeggeroofd, het ouderlijk paar tot een nieuw nest komt. 

Je kunt er meer over lezen op https://www.vockestaert.nl/diensten/weidevogels/

Iedereen kan helpen
Niet alleen de boeren, maar iederéén kan een steentje bijdragen om de weidevogelpopulatie in stand te houden. Zo kun je ’s nachts je kat binnenhouden. De kuikens zijn dan extra kwetsbaar, omdat de ouders het gevaar dan niet zien aankomen. Ook is het belangrijk om honden aangelijnd te houden bij een wandeling langs of door boerenland. Niet alleen voor de vogels, maar ook om te voorkomen dat de honden achter koeien of schapen aanrennen - wat stress of verwondingen kan veroorzaken - of dat er ontlasting in het gras komt, waar het vee ziek van kan worden. En respecteer als je gaat wandelen de tijdelijke afsluiting van wandelpaden.

Foto: het jong van een tureluur uit een eerder jaar (foto door T. v.d. Meer)

 

 

06-04-2021