De aardappelboer had het warm genoeg

Het was vandaag een fruitloze weekmarkt

Het was vandaag een fruitloze weekmarkt

SCHIEDAM - De weekmarkt ging vandaag ondanks de koude door in Schiedam, maar het aantal kramen was kleiner. Wat met name opviel, was dat er niet één groente- en fruitkraam aanwezig was op de markt in het centrum van Schiedam.

door Jan Schrijver

"Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt, een weekmarkt in Schiedam zonder groente- en fruitkraam. Dit is een unicum", zegt marktmeester Cees den Tuinder, die ooit zelf een groentezaak had op de Dam in Schiedam en in Schiedam ook op de markt heeft gestaan.

Eén van de groentemannen, die een vaste waarde is met zijn dubbele kraam op het Land van Belofte, maar nu wegens de koude verstek heeft laten gaan, komt wel even buurten om te horen hoe het met zijn collegakooplui gaat. "Het is als je in de groente- en fruit zit gewoon niet te doen vandaag. Alle voorraad die je overhoudt na een marktdag in de vrieskoude kun je meteen weggooien. We houden onze voorraad altijd op de juiste temperatuur in de koelcel, maar vandaag is het één grote vrieskast buiten en daar kan het dus niet tegen, daar gaat het van kapot", zo licht hij ons toe. 

Wie er wel is vandaag, is de aardappelboer, maar hij heeft wél voorzieningen getroffen. Hij verkoopt dit keer niet vanachter zijn kraam, maar vanuit zijn vrachtwagen. In de vrachtwagen staan meerdere gaskachels. De aardappelboer legt uit waarom: "We hebben alle markten van de week op deze manier gedraaid. Het is best uit te houden zo voor ons, het is een graad of 22 Celcius in de wagen, lekker voor onszelf maar nog belangrijker, heel goed voor de aardappelen."

Foto boven: een klant koopt aardappelen uit de wagen van de aardappelboer
Foto onder: vanuit zijn lekker verwarmde vrachtwagen maakt de aardappelboer een praatje met een collegamarktkoopman

ap1 (2)

12-02-2021