De stokers van het Jenevermuseum houden het aloude ambacht in leven

Het vuur werd opgestookt, het beslag gemaakt

Het vuur werd opgestookt, het beslag gemaakt

SCHIEDAM - De stokers zijn in het Jenevermuseum weer begonnen met het in leven houden van het ambachtelijk stoken van moutwijn. Gisteren werden de ketels opgestookt naar honderd graden en werd beslag gemaakt. Dinsdag worden de volgende stappen gezet in het stookproces.

door Jan Schrijver (tekst en foto's)

Op de foto zie je van links naar rechts de stokers Peter Mulder, Rutger Vismans, Martin Bronscheer, Ton Heuchemer, Hans Kremer en Maarten van Heest. Het gele metselwerk om de ketels heen is in de herfst van 2021 ingrijpend gerestaureerd. (Dat lees je hier en onder deze link)

Vorig jaar werd de gerenoveerde ketelinstallatie al weer gebruikt. Hoofdstoker Rutger Vismans: "We zijn afgelopen jaar al weer bezig geweest met het maken van wat beslag, we hebben de ketels al 'ingestookt' zo te zeggen. Als stokers moet je ook weer feeling opdoen met een vernieuwde installatie. En bij gebruik 'werkt' zo'n installatie, je kunt er al weer kleine scheurtjes op zien, maar dat is normaal."

Gistermorgen was het buiten rond het vriespunt en binnen - waar de ketels staan -  was dat ook te merken. Het duurde wat langer dan bij normale temperaturen buiten voordat het water op kookpunt was. Dat kokende water werd overgepompt naar een hoger gelegen, soort grote beslagkom met een mega-mixer erin, waarna de zakken van Molen De Vrijheid - die die ochtend bezorgd waren en naar boven gesleept - en het kokende water samengevoegd konden worden. 

Rond een uur of twaalf ging het kokend water in de beslagbak. Daarna gingen vijf zakken rogge erin. Mooi om te zien was dit proces met de nodige stoomontwikkeling. Ongeveer een half uur later gingen tien zakken moutmeel erbij. Er  was dus volop reuring in de branderij. 
Dinsdag pompen de stokers om 9.15 uur het beslag in ketel 1, en daarna gaat dan het kolenvuur branden. Om 13.00 uur gaat het ruwnat lopen. Kolen voeren en ruwnat lopen houdt dinsdag aan tot 16.30 uur.

N.B.
Jan Willem de Boer van JW TV interviewde stokers en filmde het proces en gaat dat ook dinsdag doen. Van het totaal zal hij volgende week een video-reportage publiceren.

Foto onder: Peter Mulder stookt het vuurtje op

vuurmeester

afbeelding
afbeelding

21-01-2023