Wees je bewust van de harde grenzen in Belastingland

Het is vaker 'alles of niets' bij de Belastingdienst

Het is vaker 'alles of niets' bij de Belastingdienst

SCHIEDAM - De maatschappelijke verontwaardiging die over de toeslagaffaire is ontstaan, is groot. En terecht! De opstelling van de overheid is op veel momenten bijzonder hardvochtig geweest. Toch past een nuancering. De wetgever heeft de kinderopvangtoeslag namelijk bewust heel streng gemaakt. Het was heel lang 'alles of niets'.

door Jeroen de Vos

Ouders die de verplichte eigen bijdrage niet betaalden (of niet konden bewijzen dát ze die betaalden) moesten de volledige toeslag terugbetalen. Dat vond de Belastingdienst, dat vond de rechter en dat vond zelfs de Raad van State. Pas eind 2019 is deze bijzonder grove benadering vervangen door een wat meer op de individuele belastingplichtige gerichte behandeling. 

Is dat nou gek? Zo’n 'alles of niets'-benadering. In Belastingland eigenlijk helemaal niet! Dat komt veel vaker voor. Als belastingadviseur ben je bekend met dit fenomeen en de grote schokeffecten die dat kan hebben. Ik noem er een aantal.

Zelfstandigenaftrek
Elke ondernemer heeft recht op zelfstandigenaftrek. Een startende ondernemer heeft ook nog recht op de startersaftrek. Een aftrekpost van maar liefst € 9.153! Mits je als ondernemer aan het zogenoemde urencriterium voldoet: je moet per jaar aantoonbaar 1.225 uur aan je onderneming hebben besteed. Dat is elke week minimaal 24 uur. Wie onverhoopt niet verder komt dan 1.220 uur in een jaar (0,5% onder de eis), ziet zijn aftrekpost volledig verdampen. Alles of niets!

Bijtelling auto
Hot-item voor elke ondernemer met een auto van de zaak. Wie privé rijdt met een zakelijke auto krijgt een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde aan de broek. Dat kost bij een middenklasser als gauw zo’n € 3.000 belasting. Alleen wie aantoonbaar maximaal 500 privékilometers per jaar rijdt, ontkomt aan die bijtelling. Ook deze grens is keihard: al bij één kilometer teveel privé, loop je tegen de volledige bijtelling aan. Alles of niets!

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting
Starters die een woning kopen, hoeven vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Maar: alleen starters die een huis kopen onder de € 400.000 krijgen de vrijstelling. Starters die een duurder huis kopen, betalen net als andere kopers 2% overdrachtsbelasting. 
Met andere woorden: wie een woning koop van € 399.999 betaalt niks en wie een woning koopt van € 400.001 betaalt € 8.000 belasting. Alles of niets!

Vermogenstoets toeslagen
Naast de inkomenstoets kennen de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebondenbudget een vermogenstoets. Als het box-3 vermogen meer dan het voor de toeslag toegestane bedrag is, al is het vermogen maar één euro te hoog, bestaat er geheel geen recht op de betreffende toeslag. Alles of niets!

Tip: wees je bewust van deze harde grenzen en anticipeer erop. Werk een paar dagen langer en je behoudt je zelfstandigenaftrek, rij een ritje minder en je voorkomt de bijtelling, betaal sneller een rekening zodat je vermogen net wat lager uitvalt en je huurtoeslag intact blijft. Beter alles dan niets!

drs. Jeroen de Vos RB,
belastingadviseur en partner bij MRVO accountants belastingadviseurs

 


Hier lees je eerdere fiscale columns door Jeroen de Vos:

Ook fiscaal is het leuk om iets te schenken

De notaris krijgt het druk in december

 

01-02-2021