Aad Verduijn wil eind maken aan misvattingen, onbegrip en onkunde

Het is tijd dat we opstaan en ons laten horen

Het is tijd dat we opstaan en ons laten horen

SCHIEDAM / REGIO - De laatste tijd wordt de Nederlandse tuinbouwsector geregeld door het slijk gehaald. Dat is het sentiment dat in de sector heel erg leeft. “Het is tijd dat we opstaan, want dit raakt me. Tot op het bot”, zegt Aad Verduijn.

'Ik ben er zo klaar mee dat anderen, mensen zonder enige kennis van zaken, bepalen wat ons verhaal is. Het is tijd dat we zelf gaan vertellen wat daarvan klopt en vooral ook wat er niet klopt.' Aldus Aad.

'In de afgelopen maanden kwamen in de landelijke media verschillende verhalen naar boven over de Nederlandse tuinbouwsector. In alle gevallen ging het om zaken die niet goed gaan of die als misstanden worden bestempeld. De tuinbouw krijgt zo ongeveer het stempel ‘gifsector’. Maar laat me al die mensen één ding duidelijk vertellen: Wij - de mensen in de glastuinbouw - zijn vakmensen die elke dag durven te veranderen. Wij zijn geen gifstrooiers, maar een sector die wereldwijd vooroploopt in duurzame, verantwoorde voedselteelt. We zijn een voorbeeld voor de rest van agrarische sector, wereldwijd.'

Het is tijd dat wij zelf gaan vertellen wat er klopt en soms ook wat niet klopt, zegt de ras-Westlander Aad Verduijn. Hij vierde dit voorjaar het tienjarig jubileum als gids in de glastuinbouw. Via zijn onderneming verzorgt hij wekelijks meerdere excursies en rondleidingen voor vertegenwoordigers uit het internationale bedrijfsleven, voor binnen- en buitenlandse politici en studenten en vooral voor tuinbouwondernemers uit landen die de Nederlandse sector als het lichtend voorbeeld zien. 'Alleen in ons eigen land wordt deze prachtige glastuinbouwsector continu door het slijk gehaald. En geloof me, dit gebeurt op basis van halve waarheden, sensatiekoppen en framing. Door mensen die meestal nog nooit één voet in een kas hebben gezet. Laat staan dat ze met hun voeten in de klei staan.'

De feiten op een rij
Aad Verduijn zou ook graag eens aan zo’n talkshowtafel zitten, om al die negatieve framing met heldere feiten te weerleggen. Liever nog zou hij al die presentatoren meenemen om hen een kijkje te geven in enkele van die vele kassen. Dan kunnen zij de feiten zelf zien.

  • De sector zet volop in op biologische bestrijding, maximale hygiëne en slimme, innovatieve systemen.
    * De glastuinbouw gebruikt elk jaar minder (bijna geen) chemische gewasbescherming.
    * De telers onder glas worden continu gecontroleerd, getoetst en bijgeschoold.
    * Elke druppel water, elke handeling, elk systeem dat men in de glastuinbouw gebruikt, is doordacht, gemeten en gericht op beter.


'En toch… toch geven de mensen in de media onze glastuinders dat stempel. Alsof we onbezonnen sproeien met alles wat los en vast zit. Alsof we niet dagelijks werken aan oplossingen voor morgen. Alsof we niet keihard bezig zijn met schonere methodes om de natuur juist te ondersteunen.'

250714 Jack Ma World Horti Center (1)'Tijdens mijn excursies laat ik iedereen de dagelijkse realiteit zien. En dan wordt er geen toneelstukje opgevoerd. Zo liep ik een tijd terug een rondje met Jack Ma, de oprichter van Alibaba en een van de grootste techondernemers ter wereld. Hij kwam hier kijken omdat hij efficiënte voedselproductie als een van de grootste uitdagingen voor de wereld ziet. Na afloop van de rondleiding die ik hem gaf, zei hij: “Ik vond het werkelijk geweldig. Wat ik hier heb gezien, vind je nergens ter wereld.” Als zo’n man — die álles al heeft gezien— onder de indruk is van wat wij hier doen, hoe kan het dan dat deze sector in ons eigen land vaak zo negatief worden weggezet?'

En Jack Ma is niet de enige. Ook David Attenborough benoemde het in zijn documentaire ‘A Life On Our Planet’: “Dutch farmers have become experts at getting the most out of every hectare – raising yields tenfold in two generations while using less water, fewer pesticides, less fertilizer, and emitting less carbon.”

Erkenning en geen hysterie
'En ja, er zijn uitzonderingen. Bedrijven die het verpesten voor de rest. Maar die paar zijn de uitzondering, niet de norm. Want 99% van deze sector knokt. Voor beter. Voor duurzamer. Voor schoner. En dat verdient erkenning — geen stempel, geen achterdocht, geen hysterie. Het is zo onterecht dat wij hier in eigen land keer op keer moeten knokken tegen onwetendheid en wantrouwen. Laat Eva Jinek, Jeroen Pauw, Wilfred Genee, Humberto, Arjen Lubach, en de landelijke dagbladen maar eens meelopen. Dan zien zij zelf hoe ongenuanceerd zij deze sector benaderen, een sector die men wereldwijd als koploper ziet en bewondert.'

'Ik ben er klaar voor. Ik en met mij al die ondernemers in de glastuinbouw. We hebben niks te verbergen, alleen maar iets moois te laten zien. De zorg, de precisie, de innovatie, de liefde voor het vak. Stel je vragen. Kijk met je eigen ogen. En oordeel pas als je weet hoe het écht zit. Want ik ben er klaar mee, dat anderen bepalen wat ons verhaal is. We willen zelf ons verhaal vertellen. En dat is dit:

Wij zijn niet perfect, maar we zijn verdomd goed bezig. We staan eenzaam aan de top.'

Fotografie
Aad verduijn (kop)
Fotobijschrift
Jack Ma tweede van links bezoekt het World  Horti Center

14-07-2025