Het is superaardbeienmaan

Het is superaardbeienmaan

SCHIEDAM - Vandaag om bijna twee uur vanmiddag is het vollemaan. In de nacht van maandag op dinsdag was de bijna vollemaan goed te zien in Schiedam. Komende nacht is het opnieuw bijna vollemaan en is deze hopelijk opnieuw goed waar te nemen in Schiedam. Dat zal afhankelijk zijn van de bewolking. De maan lijkt groter dan we gemiddeld ervaren, het is zogenoemd ‘supermaan’.

door Gert Struijs (tekst en foto's)

maan2

Soms staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer. Dit komt omdat de maan een eivormige baan om de aarde heeft. De gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan is rond de 385.000 km en bij een supermaan is de afstand 358.000 km ofwel een verschil van 27000 km. De maan lijkt door de kortere afstand dan groter en helderder dan zoals we die gemiddeld ervaren.

Een supermaan die zich in juni voordoet heeft van allerlei bijnamen, superaardbeienmaan bijvoorbeeld. Dit heeft overigens niets met de kleur van aardbeien te maken. Men noemt dit zo omdat het aardbeienseizoen dan begint, de tijd dat de zomerkoninkjes buiten van de volle grond komen. 

Andere bijnamen zijn onder meer de roosmaan vanwege het begin van het rozenseizoen en warme maan omdat in juni de zomer op komst is.

Hier lees je over de supermaan en of het weer mee wil werken vannacht om de maan goed te kunnen zien:
https://www.weeronline.nl/nieuws/12-6-2022-superaardbeienmaan

Hier kun je de maankalender raadplegen:
https://www.kalender-365.nl/maan/maanstanden.html

Op Wikipedia meer over het begrip supermaan:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Supermaan

Foto: de foto's zijn maandagavond om 23.00 uur genomen door Gert Struijs

maan3

14-06-2022