'Met verlies niet verloren', over omgaan met verlies van een dierbare

‘Het is alsof ik in een overlevingstijdcapsule heb gezeten’

‘Het is alsof ik in een overlevingstijdcapsule heb gezeten’

SCHIEDAM - Het zal je maar overkomen, je hebt een jong gezinnetje en op een dag hoor je dat je partner een slopende, ongeneeslijke ziekte heeft en niet lang meer zal leven. Wat doe je dan? Het overkwam Annette Koevermans. Nathalie Lans, die hetzelfde is overkomen, zette Annetes verhaal, haar eigen verhaal en dat van een aantal lotgenoten, die ook allemaal iemand verloren, op papier.

BOEKBESPREKING

Het boek gaat nader in op hoe de vertellers het rouwproces doormaakten. Zij vertellen over hoe de omgeving reageerde op het verlies en wat ze daaraan wel en niet prettig vonden. Het rouwproces is een langdurig proces, waarvan veel mensen denken dat het sneller verloopt dan het in werkelijkheid gaat. Het proces kan jaren duren en het begrip daarvoor neemt in de loop der jaren vaak af. Ook is het belangrijk dat de omgeving niet te hard oordeelt over hoe je met het verlies kunt omgaan. Iedereen heeft daar zijn eigen manier voor.

Hoe blijf je zelf op de been als je je partner verliest? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen goed opgroeien? Hoe ga je om met praktische zaken als huishouden doen en geld verdienen en voor de kinderen zorgen? Je leest hoe Annette Koevermans dit gedaan heeft en welke zaken ze, achteraf gezien, anders had willen doen. Annette: ‘Het is alsof ik in een overlevingstijdcapsule heb gezeten.’

Victor Deconick, die zijn zoon David verloor, vertelt daarover: ‘Rouwverwerking is in de spiegel kijken naar jezelf en is dus voor iedereen anders.' De verhalen in het boek laten zien dat dit inderdaad klopt, hoewel er ook punten zijn die eigenlijk bij iedereen voorkomen. Je evalueert je leven, je evalueert de mensen in je omgeving en je verandert wat niet meer bij je past. Benedict Hamans vond steun in zijn geloof, Ben de Koning en Nathalie Lans vonden beiden steun in hun werk, Iris van den Heuvel vond steun bij professionele hulp.

Het verhaal van Annette wordt steeds onderbroken door de verhalen van de anderen, die te herkennen zijn aan een intro en een andere lettertype. Ook staan er bladzijdes tussen met spreuken die op dat moment in het proces van Annette het overdenken waard zijn.

Het boek is niet alleen interessant voor wie zelf een partner, kind of ouder verloren is, maar ook voor mensen die dit in hun omgeving meegemaakt hebben of nu meemaken.

Annette heeft een inmiddels een online coaching programma opgezet.

Nathalie Lans, Met verlies niet verloren. Het rouwverhaal van Annette Koevermans, Scriptum 2021
ISBN: 978 90 7154 280 0

Jan Willem de Boer interviewde Annette en Nathalie, wel interview je kunt zien door onderstaande afbeelding aan te klikken.

19-04-2021