Smakelijke lezing en quiz over oorlogsverleden in Proeflokaal de Kast

Het geheim van Bols - Martin Hendriksma

Het geheim van Bols - Martin Hendriksma

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Het is Proeverij de Kast gelukt om auteur Martin Hendriksma van Het geheim van Bols te strikken voor een spannende lezing; voorafgegaan door een pakkende quiz. Bedoeld om de gasten op te warmen. Wie het hoogste promillage aan goede antwoorden heeft, kan rekenen op een smakelijke prijs in kleurloze stijl.

240308 Het geheim van BolsHet geheim van Bols is een ware bestseller. In februari van de pers gerold ligt nu al de 4e druk in de schappen. Een unicum voor een historische biografie, die zich laat lezen als een spannende roman.

Het geheim van Bols is het realistisch equivalent van om het even welke Dan Brown en speelt zich af in begin 20e eeuw waarbij de nadruk ligt op de Tweede Wereldoorlog en het handelen van de eigenaars, de familie Moltzer. Het verhaal bevat een raadsel dat pas vorig jaar werd ontrafeld.

Synopsis
In het voorjaar van 2020 wordt een onderduikruimte ontdekt op een Heemsteedse zolder. De woning, zo ontdekt Martin Hendriksma, behoorde in de oorlog toe aan Ernst Moltzer. Zijn familie was sinds eind negentiende eeuw eigenaar van de bekende jenever- en likeurenfabrikant Bols. Ernst is voorbestemd zijn vader en grootvader op te volgen, maar verdwijnt in 1941 op mysterieuze wijze. Zijn flamboyante echtgenote Traut, een Oostenrijkse gravin, zou hem hebben verraden. In een tot op de laatste bladzijde spannende zoektocht ontrafelt Hendriksma in Het geheim van Bols dit mysterie. Het is het nooit vertelde verhaal van een familiebedrijf dat een fortuin verdiende aan de nazi’s - en de man die tegen zijn eigen familie in verzet kwam.

Bij proeverij De Kast zal Martin Hendriksma de avond openen met een quiz (met prijs!). Daarna volgt een interactieve lezing over de ontdekkingstocht die dit boek was, ondersteund met veel beeld.

240308 Martin Hendriksma (c)Sake Rijpkema RVOver de auteur

Martin Hendriksma (Sneek, 1966) werkte als journalist voor vrijwel alle vooraanstaande dag- en weekbladen. Hij schreef de romans Familievlees en Hunkering en het non-fictieboek Lutine.
 

De laatste jaren publiceerde hij De Rijn (2017) en Aan zee (2021), die de basis vormden voor de veelbekeken tv-series Langs de Rijn (2020) en Langs de kust (2022) die Omroep Max eerder uitzond. Hierin verzorgden Hendriksma en acteur Huub Stapel het commentaar tijdens hun tochten langs deze levensader vanaf de bron in de Zwitserse Alpen tot aan Hoek van Holland, waar alle gewezen smeltwater de Noordzee instroomt om daar het laatste zout aan alle zoet toe te voegen, en de Hollandse kust van het Zeeuwse Verdronken Land van Saeftinghe tot aan het oosten van de provincie Groningen.

De lezing is rijk aan beeldmateriaal en je hoeft Het geheim van Bols niet vooraf gelezen te hebben, tenzij je spirituele aspiraties hebt de quiz als eerste te besluiten.

Proeverij de Kast
Hoogstraat 157
3131 BB Vlaardingen

Datum lezing: dinsdag 23 april
Inloop: vanaf 19.30 uur
Aanvang: 20.00 uur

Entree: €10,00 (inclusief welkomstdrankje)
Aanmelden: kaarten te koop aan de bar of te bestellen via de mail: info@proeflokaaldekast.nl

Fotografie Martin Hendriksma
Sake Rijpkema RV

Tekst
Peter Joore

N.B.
Lees ook ons eerdere artikel:
Nolet wil Lucas Bols overnemen

29-03-2024