Harr Wiegman is niet meer, zijn Proosje van Schiedam blijft

Harr Wiegman is niet meer, zijn Proosje van Schiedam blijft

SCHIEDAM - Kunstenaar Harr Wiegman (72) is vannacht in DrieMaasStede in Schiedam aan de gevolgen van een slopende ziekte - darmkanker - overleden.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

"Zijn uitvaart zal in kleine kring zijn. Harr wilde mensen in zijn leven ontmoeten en niet bij de dood", zo weet Margi Geerlinks, die het afgelopen jaar intensief met Harr en Diet omging, om de geschiedenis van de kunstenaarsfamilie Wiegman op verzoek van het Cultureel Forum Schiedam op te tekenen. Harr had daartoe het familiearchief ter beschikking gesteld aan fotografe en galeriehoudster Geerlinks, die zich over dit waardevolle archief in samenwerking met Harrs dochter Fleur ontfermt.

Onlangs gaf zij over haar archiefonderzoek een lezing, en - hoe ziek Harr ook was - hij was erbij aanwezig. Tussen alle metalen zaalstoeltjes was op de voorste rij een luxe tuinstoel gezet, zodat Harr niettegenstaande zijn toestand toch nog enigszins comfortabel kon zitten.

eersterij600a
V.r.n.l. Ine Elderkamp (bestuurslid Cultureel Forum Schiedam), Margi Geerlinks, Harr Wiegman, Goos Kroeze (was de compagnon van Harr in een productiebedrijf), Diet Wiegman, Aad Wiegman, Mike Redman en Fleur, de dochter van Harr 

Hij was blij om erbij te kunnen zijn, zo liet hij ons weten, en maakte een praatje met menigeen die hem op die ochtend in de Gorzen aansprak. En zoals we dat van hem gewend waren, niet zonder zijn nogal directe humor. Dat hij wel eens een politie-inval in zijn atelier had gehad omdat hij briefjes van 1000 gulden uit een drukpers had laten rollen (voor een lp-hoes van de Amazing Stroopwafels) of dat hij ooit succesvol was als tekenaar van erotische strips, hij deed er niet geheimzinnig over, maar wist er vol enthousiasme over te verhalen. Zoals hij dat ook deed over zijn jarenlange werk als cartoonist voor het AD of voor de vele in grote oplages verkochte voetbalstripboeken.

Dat hij een beeld van Olivier B. Bommel maakte, waarover diens schepper Marten Toonder zeer in zijn nopjes was, vervulde hem van trots. Bijzonder trots was hij ook op zijn eigen schepping, Proosje van Schiedam. Het door hem getekende olijke mannetje werd later een beeld op het Land van Belofte in Schiedam. In maart vorig jaar werd zowel Harr als zijn beeldje in het bijzijn van burgemeester Lamers geridderd door het Jenevergilde. We konden toen nog niet bevroeden dat hij nog maar zo kort zou kunnen genieten van zijn mannetje dat hij tekende ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Schiedam in 1975. Er werd een jaar geleden wel hardop uitgesproken dat Proosje van Schiedam bij de viering van het 750-jarig bestaan van de stad een prominente rol moet gaan vervullen.

Het is heel verdrietig dat Harr dit niet meer meemaakt, en het is een reden temeer om zijn mannetje een hoofdrol te laten spelen bij de viering van Schiedam 750 jaar. Het is een eerbetoon dat Harr Wiegman verdient. De eer die hij en zijn collega Sjef Henderickx niet kregen van de gemeente voor wat betreft hun huisvesting.

Harr Wiegman (14 januari 1951 - 29 april 2023) laat een dochter Fleur (41) en een kleindochter Nora achter. Harr had nog een dochter, Dijdel, die werd slechts 28 jaar.

harr

29-04-2023