Handen voor de natuur gevraagd

Handen voor de natuur gevraagd

DELFLAND - Het is heerlijk om een stuk natuurbeheer uit te voeren. Met elkaar een gebied beheren om de biodiversiteit te stimuleren. De komende tijd houdt Natuurlijk Delfland twee kennismakingsbijeenkomsten voor mensen die hun handen willen uitsteken en andere natuurliefhebbers willen ontmoeten.

Geef je op om kennis te maken via medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com. Na aanmelding volgen nadere details.

Maak kennis met de Woudtse Tuin
Op 13 mei organiseert Natuurlijk Delfland van 10.00 tot 12.00 uur een bijeenkomst Maak kennis met de Woudtse Tuin.

In ’t Woudt ligt een stuk grond waarbij de eigenaar Natuurlijk Delfland heeft gevraagd om dit gebiedje om te vormen tot een gebied waar mensen van de natuur kunnen genieten en het landschap kunnen ervaren. Dit betekent samen plannen maken; samen de tuin inrichten en samen de tuin onderhouden.

Het huidige gebied is eenzijdig begroeid met planten van zeer voedselrijke grond die de afgelopen jaren is gespit en dan weer braak heeft gelegen. De rol voor de biodiversiteit is beperkt.

’t Woudt is een schilderachtig dorpje tussen de weilanden; de tuin maakt daar een onderdeel van.

Instructie reuzenberenklauw steken
15 mei, 19.00 uur.
Er zijn dringend meer deelnemers nodig voor o.a. Reuzenberenklauwbrigades Abtwoudse Bos West en Abtswoude Bos Midden. Er zijn ook brigades actief in Delfgauw, Nootdorp, Pijnacker en Rijswijk.

De reuzenberenklauw is een enorme plant die 3 tot 4 meter hoog kan worden, die zich met honderdduizenden zaden snel verspreidt en alle andere planten verdringt. Het sap van de plant kan, samen met zonlicht, blaren op de huid veroorzaken. Binnen Europa bestaat de afspraak dat natuurbeheerders deze plant actief dienen te bestrijden.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.

Natuurlijk Delfland is een Natuurvereniging KNNV, een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron en de Mycologische Vereniging.

Tekst: Natuurlijk Delfland
Foto: collectie Natuurlijk Delfland
(infotorial)

05-05-2023