Schrijven werkt therapeutisch voor hoogsensitieve Annelotte

'Hamsters en tenen' van Annelotte Vos

'Hamsters en tenen' van Annelotte Vos

SCHIEDAM - Annelotte Vos, kunstenares die woont en haar atelier heeft op de Hoogstraat, debuteert met de gedichtenbundel 'Hamsters en Tenen'. Annelotte is hoogsensitief. Ze legt uit wat het verschil is met hooggevoelig. Ze draagt uit eigen werk voor voor de camera van Jan Willem de Boer.

door Jan Schrijver (tekst en foto) en Jan Willem de Boer (videoreportage)

Annelotte Vos (38) volgde de Mode- en Kunstacademie en kon haar artistieke ambities verschillende jaren ruimbaan geven als modeontwerpster. Nu richt zij zich vooral op vrij werk, bijvoorbeeld met schilderijen. Ook maakt zij sieraden. Voor de eerste keer is het dat ze nu als schrijfster met haar werk naar buiten komt. 

"Het schrijven is niet alleen leuk om te doen, maar het werkt voor mij therapeutisch", zo geeft zij aan wat haar beweegredenenen zijn om het schrijverspad te betreden. Waarom therapeutisch?, vragen wij haar. "Ik ben hoogsensitief en dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik kan heel blij en vrolijk de straat op gaan. Dat kan zomaar omslaan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door mensen die ik in het voorbijgaan op straat tegenkom. Alles komt bij mij heftiger binnen." Zij maakt van de gelegenheid gebruik om te duiden op wat voor haar het verschil is tussen hoogsensitief en hooggevoelig. "Kortgezegd: hoogsensitief, dan ben je zo geboren, hooggevoelig, dat ontstaat door wat je meemaakt."

"Een hoogwaardig leven als hoogsensitief persoon, dat lukt me niet elke dag, maar het lukt me wel steeds beter en meer en meer. Wat goed is, is dat ik heb geleerd iets milder te zijn voor mezelf: als ik een wat mindere dag heb, als ik een dag wat overprikkeld ben, dan accepteer ik dat nu beter dan voorheen. Het hoogsensitieve heeft overigens ook mooie kanten, ik kan iets heel intensief beleven."

Heeft Annelotte nog verdere schrijversambities? "Ik ben bezig met het schrijven van korte verhalen. Ik zou wel een boek willen schrijven, een roman met daarin stukjes verwerkt uit mijn eigen leven. Zo heb ik voordat ik ruim twee jaar geleden naar Schiedam kwam in een woongroep in Arnhem gewoond, dat was best wel intens."

'Hamsters en Tenen', Annelotte Vos
Uitgeverij Boekscout Soest
Prijs: 15,99
ISBN: 978-94-646-8629-6

Foto: Annelotte Vos presenteert haar eerste dichtbundel aan Jan Schrrijver en Jan Willem de Boer in Lunchcafé De Beurs (foto door Jan Schrijver (c) De Schiedammer Online)

12-04-2023