Hamburger en kip van de houtskoolgril op de Hoogstraat

Hamburger en kip van de houtskoolgril op de Hoogstraat

SCHIEDAM - Sinds zo'n elf maanden is op de Hoogstraat in Schiedam 'Alfredo’s Grill Restaurant Caribisch Eten' geopend. Sinds drie weken kan de kok echt op houtskool grillen in het restaurant.

door Jan Schrijver, foto's door Louise Melchers

We hebben donderdagmiddag rond een uur of drie een hamburger gegeten op de Hoogstraat bij Alfredo’s Grill. Chef Luis Manuel Torres Santana was net bezig de houtskoolgril op te stoken om zijn rijen kippenpoten daarop te kunnen bereiden. Je zag de rook boven het barbecue-fornuis opstijgen, maar aan tafel rook je daar niets van.

Terwijl Luis de houtskoolgril op de goede temperatuur kreeg, kwam zijn vrouw Yahaira Fernandez de bestelling opnemen. Louise nam een hamburger well done en ik een hamburger medium rare. Ook vroeg ze of we er uitjes, tomatenketchup en sla op wilden en dat wilden we wel. Luis bereidde onze hamburgers, Yahaira was ondertussen druk in de weer met de voorbereidingen voor de avond. Over twee uur zou het immers etenstijd zijn en zou het restaurant vollopen en zouden ook het afhalen en de ‘bezorgbestellingen’ op gang komen.

hamb2

Nadat de broodjes geserveerd waren, kwamen we erachter dat er inderdaad verschil in de gaarheid zat, precies goed. We lieten ons de gegarneerde broodjes goed smaken en kwamen gaandeweg aan de praat met Luis en Yahaira. Bij de opening elf maanden geleden was het restaurant met barbecuegerechten gestart. Na enkele weken bleek dat houtskoolgrillen niet meer mogelijk was doordat de afvoer niet afdoende werkte. De maanden erna moesten Luis en Yahaira zich dus beperken met hun kaart. Er is inmiddels een nieuw rookkanaal geplaatst. Dat is veel hoger. Ongeveer drie weken geleden mocht er in het restaurant weer op houtskool gegrild worden, vertelde Luis ons.

Voordat we onze broodjes hamburger gingen afrekenen, stond er een bordje met enkele gegrilde kippenkluifjes met drie begeleidende sausjes klaar. “Die moesten we echt even proberen”, zei Luis. Ze moesten zelf toch ook eten voordat de drukte zou losbarsten.

We vroegen hen nog naar de oplopende energierekening. Een open deur, maar toch ook hier een onderwerp van gesprek. "We kunnen niet zonder energie. Voor de gril gebruiken we houtskool, maar er zit wel een elektrische motor in die de lucht blaast. Daarnaast hebben we ook heel veel artikelen waarvoor we normaal bakken, koken en braden. Het is niet anders; we gaan gewoon ons uiterste best doen, zodat we ook de oplopende energierekening kunnen blijven betalen."

Op de kaart stond nog iets dat ons interessant lijkt om een volgende keer te proberen, een mofongo. Het is een soort bara gemaakt van groene banaan, zo legt Luis ons desgevraagd uit. Die kan gevuld zijn met naar keuze kip, vlees of garnalen. De mofongo's lagen niet kant en klaar in de toonbank, zodat we ze niet konden zien. Yahaira benadrukte: "We maken alles vers. We draaien bijvoorbeeld zelf ons vlees voor de hamburgers. En dus ook zo'n mofongo gaan we pas maken als er een wordt besteld." Hoe lang duurt dat dan? "Een kwartiertje, dus zo lang is dat niet", antwoordt Luis.

Luis en Yahaira zijn beiden geboren in de Dominicaanse Republiek. Luis is als kleine jongen naar Bonaire verhuisd, toen dat nodig was voor het werk van zijn vader. Luis en Yahaira spreken met elkaar Spaans, maar beiden spreken ook Nederlands, voor Luis is het zijn tweede moedertaal. In de keuken van Alfredo’s Grill aan de Hoogstraat 146B vind je de smaken terug van de Dominicaanse Republiek en Bonaire en vele andere eilanden van het Caribisch gebied.

Hier lees je ons eerdere artikel: Nieuw op de Hoogstraat: Alfredo's Grill Restaurant

01-10-2022