'Meewerken aan menselijker ontvangst voor volgende vluchtelingen'

'Halte Schiedam' is een tentoonstelling van verhalen van vluchtelingen

'Halte Schiedam' is een tentoonstelling van verhalen van vluchtelingen

SCHIEDAM - ‘Halte Schiedam’ is een rondreizende tentoonstelling met verhalen geïllustreerd met foto's van vluchtelingen die in Schiedam werden opgevangen in het schip De Nassau. De opening vindt aanstaande donderdag plaats in het Klant Contact Centrum van het Stadskantoor.

Vanaf de laatste dagen van december 2021 heeft Schiedam noodopvang geboden aan vijftig asielzoekers. "Zij werden gehuisvest in een boot die aangemeerd lag aan de Buitenhavenweg. Op 20 april moesten zij hun weg vervolgen, zonder nog enig vooruitzicht te hebben op wat hen te wachten staat. In ‘Halte Schiedam’ vertellen ze waar ze vandaan komen, de weg die ze hebben afgelegd en wat ze in Nederland zoeken", zo schrijft Stichting Inclusia in een persbericht waarmee de tentoonstelling 'Halte Schiedam' wordt aangekondigd.

Een lange weg
In de tentoonstelling worden hun verhalen geïllustreerd met foto's van hun huis en foto's gemaakt tijdens hun lange reis naar Europa, naar Nederland. ‘Ik heb vier jaar gezeten en ben vrijgelaten, nadat mijn ouders een grote som geld hebben betaald. Ze verkochten al hun spullen om me vrij te krijgen. Ik verliet de gevangenis met mijn lichaam vol tijdelijke en permanente littekens’.

"De vluchtelingen hebben een lange weg afgelegd op zoek naar vrede, veiligheid en een menselijke ruimte om hun leven weer op te bouwen. Hun families wachten nog steeds ver weg op de mogelijkheid om ook hiernaartoe te komen. Schiedam was voor de groep een tussenstop op een lange weg. Op 20 april moesten ze hun weg vervolgen. Met ‘Halte Schiedam’, het beknopte verslag van hun reis en dromen, vertrouwen ze erop een beeld in Schiedam achter te laten. En wie de asielzoekers zijn en zo mee te werken aan een menselijker ontvangst voor de volgende vluchtelingen die onderweg zijn", aldus Stichting Inclusia.

Opening
De opening van de eerste presentatie van ‘Halte Schiedam’ vindt plaats op 12 mei 2022 om 15.00 uur in het Klant Contact Centrum van de gemeente Schiedam, Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam en wordt verricht door burgemeester Cor Lamers. De vluchtelingen die in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, zullen bij de opening aanwezig zijn.

‘Halte Schiedam’ is een rondreizende tentoonstelling gemaakt door Stichting Inclusia. De stichting zorgt voor begeleiding en activiteiten bij verschillende noodopvanglocaties in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam. ‘Halte Schiedam’ is uitgevoerd door Houman Ismail Nia en Juan Heinsohn Huala van stichting Zona Franca.

Expositie ‘Halte Schiedam’
Het verhaal van vluchtelingen
Opening donderdag 12 mei 2022, 15.00 uur
Klant Contact Centrum
Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam

Lees ook:
Vluchtelingen worden opgevangen in boot aan Buitenhavenweg

Cruiseschip voor asielzoekers komt ter hoogte van Noletloodsen

Oline informatiebijeenkomst over opvang asielzoekers in Schiedam

Foto: bron Stichting Inclusia

07-05-2022