Belangrijk dat jongeren verantwoordelijkheid nemen voor eigen leefomgeving

Gymnasium doet mee met World Clean Up Day

Gymnasium doet mee met World Clean Up Day

SCHIEDAM - Stedelijk Gymnasium Schiedam deed afgelopen dinsdag mee met een schoonmaakactie die in het teken stond van de World Clean Up Day en de
Plastic Soup Foundation. Hieronder zie je een videoreportage door Jan Willem de Boer en een verslag door docente Ester Janssen.

door Jan Willem de Boer (videoreportage), Ester Janssen (verslag)

Belangrijk dat jongeren verantwoordelijkheid nemen voor eigen leefomgeving
Een jongen steekt na zijn laatste les strijdlustig zijn zelf meegebrachte grijper in de lucht: 'Appels, jullie maken geen schijn van kans, ik ga jullie allemaal te grazen nemen!' Hij heeft er duidelijk zin in: World Clean Up Day. In 191 landen werkten zo'n 60 miljoen vrijwilligers mee om de wereld schoner te maken. Ook de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam hielpen een handje.

Tirza Shönthaler, docent Frans en enthousiast betrokkene heeft leerlingen opgeroepen een propje mee te prikken. Op dinsdag 13 september rukten de hulptroepen uit. Ruim twintig leerlingen struinden de omgeving af, op zoek naar afval. Lang hoefden ze niet te speuren, want in de directe omgeving van de school was meer dan genoeg rommel te vinden. Niet alleen te verwachten drinkpakjes, boterhamzakjes en chipskokers verdwenen in de door de conciërge uitgedeelde vuilniszakken. Er waren ook bijzondere vondsten bij, zoals een kapotte eenhoorndiadeem en zelfs een afgedankte kattenbak. 

De leerlingen hadden het reuze naar hun zin. Dat het heerlijk weer was, zal daarbij ongetwijfeld geholpen hebben. Bijna anderhalf uur zijn ze bezig geweest. Initiatiefneemster Shöntaler: 'Toen ik hier kwam werken, schrok ik eerlijk gezegd van hoeveel rotzooi een school kennelijk veroorzaakt. Ik vind het belangrijk dat jongeren leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leefomgeving. Ook als zij de rommel misschien zelf niet gemaakt hebben. En dat wordt alleen maar dringender naarmate het milieu meer onder druk komt te staan. Er gaat iets heel positiefs uit van samen werken aan een fijnere, schonere plek.' Voorlopig kan de omgeving er weer even tegen. En nou maar hopen dat het nog lang zo netjes blijft.

Foto: leerlingen Maria en Dilara (foto door Ester Janssen)

15-09-2022