Preventief fouilleren 56 personen en 27 voertuigen in West leidde tot 2 aanhoudingen

Groenoord is niet langer aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Groenoord is niet langer aangewezen als veiligheidsrisicogebied

SCHIEDAM - Wij schreven woensdag dat de gemeente toen bekendmaakte dat per 5 juli 2022 een deel van de wijk West aangewezen is als veiligheidsrisicogebied. Wij vroegen de gemeente naar de reden hiervoor. Op basis van incidenten is de aanwijzing van West als veiligheidsrisicogebied verlengd, zo antwoordt de gemeente. Uit het antwoord blijkt eveneens dat Groenoord niet langer aangewezen is als veiligheidsrisicogebied.

"Dit is in het kader van de periodieke verlenging van de veiligheidsrisicogebieden. Deze aanwijzing is nodig om preventief fouilleren mogelijk te maken. Op basis van cijfers wordt bekeken of er iets af kan of bij moet. Dit deel van West is op basis van incidenten verlengd en zo is in Noord Groenoord eraf gegaan", zo antwoordt een woordvoerder van de gemeente vandaag.

Hier lees je ons artikel van woensdag:
Deel van Schiedam West aangewezen als veiligheidsrisicogebied
 
Dat leidde tot veel vragen/reacties van lezers, zie de reacties onder deze Facebookpost.

Brief van de burgemeester aan de gemeenteraad
De burgemeester geeft leden van de gemeenteraad per brief een toelichting op het besluit (brief vandaag online gezet in het openbare online documentensysteem van de gemeente, brief gedateerd 12 juli 2022). "Op basis van de evaluatie en het advies van de politie heb ik besloten het veiligheidsrisicogebied in Schiedam Groenoord niet te verlengen en het veiligheidsrisicogebied in Schiedam West te verlengen tot 30 september 2022. Op deze datum eindigt ook de aanwijzing van de overige veiligheidsrisicogebieden", aldus burgemeester Lamers in de brief.

Evaluatie april 2022 — juni 2022
"In totaal is het instrument van preventief fouileren in het veiligheidsrisicogebied in de wijk
Groenoord 6 keer toegepast in de vorm van een gerichte acties, alsmede tijdens de reguliere
surveillancediensten in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Er zijn geen
horecagelegenheden bezocht. In totaal zijn er tijdens deze aanwendingen van de bevoegdheid tot preventief fouilleren 35 personen gefouilleerd en 25 voertuigen gecontroleerd. Dit heeft niet geresulteerd in aanhoudingen.

In totaal is het instrument van preventief fouilleren in het veiligheidsrisicogebied in de wijk
West 9 keer toegepast in de vorm van een gerichte acties, alsmede tijdens de reguliere
surveillancediensten in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Er zijn geen
horecagelegenheden bezocht. In totaal zijn er tijdens deze aanwendingen van de bevoegdheid tot preventief fouilleren 56 personen gefouilleerd en 27 voertuigen gecontroleerd. Dit heeft geresulteerd in 2 aanhoudingen.

Hierbij zijn 3 messen aangetroffen, te weten:
- 1 valmes;
- 2 vouwmessen.

Sinds vorig jaar wordt het instrumentarium bestuursrechteljke aanpak op grond van het
messenverbod actief toegepast. Naar aanleiding van bovengenoemde aanhoudingen zijn een tweetal bestuurlijke rapportages opgemaakt en verstrekt aan de burgemeester. Hierop zal nog een passende bestuurlijke maatregel volgen", zo is te lezen in de brief van de burgemeester aan de gemeenteraad.

De brief kun je integraal lezen via deze link:
https://schiedam.notubiz.nl/document/11701045/1/Brief+burgemeester+Lamers+12+juli+2022+Verlenging+aanwijzingsbesluit+veiligheidsrisicogebied+Schiedam+West

Foto: Groenoord is niet verlengd als veiligheidsrisicogebied (foto (c) De Schiedammer Online)

15-07-2022