Er komt een wijkcentrum voor alle inwoners van Groenoord

Groenoord krijgt 'bejaardenhuizen' voor mensen met migratieachtergrond

Groenoord krijgt 'bejaardenhuizen' voor mensen met migratieachtergrond

SCHIEDAM - Er komt een nieuw wijkgebouw in Schiedam Groenoord. Ook ontbreekt het in deze wijk aan voldoende seniorenwoningen. Bij het oplossen van dit tekort is er ook de ambitie om te komen tot clusters van seniorenwoningen voor Schiedammers met een migratieachtergrond. DENK diende hiertoe twee moties in die beide werden aangenomen en die, zo sprak burgemeester Lamers vannacht uit, kunnen rekenen op steun van het college.

door Jan Schrijver

DENK Schiedam-fractievoorzitter Dogukan Ergin (foto) ziet het resultaat van de moties niet als verkregen wisselgeld voor het 'erdoor krijgen' van het voorstel 'Nieuwe Energie voor Groenoord'. "We zijn van begin af duidelijk geweest dat wij als DENK principieel geen tegenstander waren van dit voorstel. Er is door Woonplus over de gehele wijk beschouwd weinig geïnvesteerd in de woningen in Groenoord. Doordat dit voorstel is aangenomen, gaat er nu in ieder geval wél geïnvesteerd worden in de woningen van Woonplus in deze wijk. Er is bovendien geen verplichting voor particuliere woningeigenaren om mee te doen", zo licht Ergin ons toe.

"We zijn met de fractieleden de wijk ingegaan de afgelopen tijd en we hebben zo gemerkt dat er bij de mensen leeft dat ze geen goede ontmoetingsplek hebben in de wijk. Er zijn weliswaar in enkele flats ontmoetingscentra, maar die kunnen we geen echte wijkgebouw noemen. Er is in de wijk, zoals overigens in heel Schiedam, een tekort aan seniorenwoningen. Ook daaraan moet in de wijk gewerkt gaan worden. We merkten bij onze rondgangen door de wijk, dat er behoefte is onder mensen met een migratieachtergrond om in noem het bejaardenhuizen - die bestaan formeel niet meer maar dan weet wel iedereen wat we bedoelen - samen met mensen van gemeenschappelijke afkomst hun oude dag te beleven. Als er dus aan het tekort aan seniorenwoningen wordt gewerkt, is het goed dat ook in genoemde behoefte van geclusterde seniorenwoonvormen voor Schiedammers met een migratieachtergrond wordt voorzien."

Denk bracht vannacht een persbericht uit over de twee aangenomen moties. Dat persbericht kun je hieronder integraal lezen.

"DENK zorgt voor meerderheid Groenoord van gas los

Groenoord krijgt een nieuw wijkgebouw en huisvesting voor ouderen met een migratieachtergrond.

Schiedam – Dinsdag behandelde de gemeenteraad van Schiedam de plannen van het college van B&W over het project ‘Nieuwe Energie voor Groenoord’, in de volksmond ‘Groenoord van gas los’ genoemd. In de plannen stelt het college voor dat er geen verplichting komt voor particuliere woningeigenaren om van het gas af te gaan en is er een harde toezegging dat de woonlasten voor huurders niet zullen stijgen.

Tijdens de behandeling van de zogenoemde businesscase in de gemeenteraadsvergadering, viel het op dat de coalitiepartijen verdeeld over de plannen stemden. Zo stemden het AOV en 4 (van de 6) raadsleden van de VVD tegen. Daarmee kwam het plan op losse schroeven te staan.

Fractievoorzitter Ergin: ‘Uit de vele gesprekken met de bewoners maken wij op dat er een langgekoesterde wens is voor een wijkgebouw, een plek waar mensen uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten. Ook spreken wij vele ouderen, bijvoorbeeld met een migratieachtergrond die hun oude dag in een vertrouwde omgeving willen doorbrengen.

Vervolgens hebben wij dit voorgelegd aan Woonplus en het college van B&W. Beide steunen het voorstel van DENK en herkennen de behoeften van de bewoners. Daarmee heeft DENK, vanuit de oppositie, twee belangrijke wensen van de wijkbewoners kunnen bewerkstelligen. En daar ben ik supertrots op!’

De steun van de fractie van DENK zorgde voor de benodigde meerderheid in de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering gaf de woordvoerder van DENK aan dat er al jaren onvoldoende wordt geïnvesteerd in de wijk Groenoord, en de gemeenteraad niet de luxe heeft om tegen voorstellen te stemmen die ervoor zorgen dat de huizen flink worden opgeknapt. Daarnaast kreeg DENK ook toezeggingen voor nieuwe speel- en sporttoestellen in de wijk en gaat gemeente Schiedam, Eneco en Woonplus meer stage- en werkplekken
realiseren voor wijkbewoners."

Hier lees je ons eerdere artikel van vandaag over het aannemen van het raadsvoorstel:
https://www.deschiedammeronline.nl/detail/details/schiedam-groenoord-gaat-van-het-gas-af

16-12-2020