Van der Valk adopteert bijenvolken

GINCITYGIN is een omgekeerd ontwikkelde stoere gin

GINCITYGIN is een omgekeerd ontwikkelde stoere gin

SCHIEDAM - GINCITYGIN, onlangs uitgebracht door Serious Bee Distillers, is goed ontvangen. De eerste oplage van 40 flessen was binnen enkele dagen uitverkocht. Een tweede – grotere – oplage staat op stapel. Er is meer nieuws bij deze ambachtelijke distillateur. Zo kon in het voormalige ONS-gebouw 25 vierkante meter opslagruimte worden bijgehuurd. En in de tuin van het Van der Valk Hotel komen zes bijenkasten te staan.

door Jan Schrijver

Het etiket van de GINCITYGIN is vormgegeven volgens de officiële huisstijlrichtlijn van de Stichting Stadspromotie Schiedam (S'DAM Partners). S'DAM Partners heeft het etiket hierop getoetst en vervolgens toestemming verleend. Als je de fles ziet, zou je kunnen denken dat S’DAM Partners de initiatiefnemer is van deze zo herkenbaar Schiedamse gin. Niets is echter minder waar.

Alwine van Winsen van Serious Bee Distillers: “Het idee komt uit de koker van de Schiedamse vormgever Ad van der Kouwe. Die heeft het etiket in 2017 op eigen initiatief ontworpen en vervolgens aan de toenmalige directeur van het Jenevermuseum, Marjolein Beumer, laten zien. Die was er echter niet in geïnteresseerd om met de stokerij van het museum een gin op de markt te brengen. We waren enige maanden geleden met onze goede vriend Ad al proevend aan het filosoferen over producten. Toen kwam er bij Ad ineens in herinnering terug, dat hij ergens nog een etiket had liggen…” Alwine's partner Rob van der Gaag vult aan: “Toen we het etiket zagen, dachten we meteen, wow, dat ziet er gelikt uit. Schiedams als wat, en passend bij een stevige mannelijke gin, althans zo'n uitstraling vond ik het meteen hebben.”

“Ad wilde er niets voor hebben, een cadeautje van hem aan ons was het. We vonden dat hij – een kenner van het Schiedams gedistilleerd – dan wel een stem moest hebben in de smaak die bij het etiket zou passen. En zo zijn we aan de slag gegaan met deze productontwikkeling, je kunt wel zeggen een ontwikkeling in omgekeerde volgorde”, zegt Alwine, die vervolgt: “Het moest een stoere gin worden, vond Ad, met stevige ingrediënten, niet te veel bloemen erin. Schiedam is multicultureel en inclusief, dus neem je ingrediënten van over de hele wereld.”  Rob: “Waar we het met z’n allen ook over eens waren: het zou een gin worden zonder citrusachtige trekjes. Daarvan zijn er al de nodige op de markt.”

Alwine en Rob zijn aan het finetunen gegaan met de receptuur en na heel wat doorproeven is de GINCITYGIN het resultaat. “Het is net als onze andere gin, de Serious Bee Gin, een gin die je graag puur wilt drinken, maar die tevens goed te gebruiken is om te mixen. Dat is steeds ons uitgangspunt”, zegt Rob. “In beide gins zit honing van onze eigen bijen verwerkt, maar dat is goed beschouwd de enige overeenkomst. Qua smaakbeleving staan ze lijnrecht tegenover elkaar, de Serious Bee Gin is gekenmerkt door zachtheid, noem het vrouwelijk zo je wilt, de GINCITYGIN is zoals we wilden stoer en pittig geworden, noem het mannelijk. De GINCITYGIN bevat onder meer zwarte bes, jeneverbes, munt, lavendel, kruidnagel, frambozenblad, gember en vlierbloesem, en dan nog meer ingrediënten die we graag geheimhouden, want als stoker laten we niet het achterste van ons tong zien”, zegt Alwine met een knipoog, refererend aan het eeuwenlange gebruik dat geheime recepten in stokersfamilies van generatie op generatie werden en worden overgedragen.

Een nieuwe bestelling - groter dan de eerste bestelling -  voor de uit Italië komende zwarte flessen van 700 milliliter is gedaan door de in het voormalige ONS-gebouw gevestigde distillateur. Het zijn flessen die niet later van een zwarte coating worden voorzien, maar die, zoals Rob dat omschrijft, ‘door en door zwart gebakken’ zijn. “Nu we een grotere bestelling aan flessen doen, komt het extra goed uit dat we nu een opslagruimte hebben kunnen bijhuren. Daarin passen de grotere pallets waarop de glasfabriek deze aanlevert. Dat maakt het logistiek makkelijker voor ons”, zegt Rob.

De GINCITYGIN werd onlangs gelanceerd tijdens een door Stichting Centrummanagement Schiedam voor Schiedamse ondernemers georganiseerde online proeverij. Een van de deelnemers was van het in aanbouw zijnde Van der Valk Hotel. Hieruit is een contact ontstaan tussen het hotel en deze distillateur/bijenhouder.  Afgesproken is dat er zes bijenkasten (met hekken eromheen) geplaatst mogen worden in de toekomstige tuin van het hotel. Het hotel adopteert zes bijenvolken.

Van der Valk wil voldoen aan de BREEAM-certificering ‘outstanding’. (BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving). “Het plaatsen van bijenkasten past goed in het duurzaamheidsbeleid van het hotel”, zo licht Alwine toe. Rob: “En hoe mooi is het straks, als de gasten in de bar op de zestiende verdieping een Schiedamse borrel kunnen drinken, met daarin opgenomen de honing van bijen die in de tuin van het hotel leven. Dat is een goed voorbeeld van circulair denken.”

Een productinnovatie waarmee Serious Bee Distillers momenteel doende is, betreft het ontwikkelen van een nieuwe rum, de Serious Bee Rum. Dit wordt een verbeterde versie van de vorig jaar uitgebrachte Rumbee. 

Algemene informatie GINCITYGIN 
Inhoud fles: 700 ml
Alcoholpercentage: 41%
Adviesverkoopprijs per fles: 34,95 euro
Te koop bij verscheidene Schiedamse slijterijen

Foto boven: Alwine van Winsen en Rob van der Gaag, eigenaars van Serious Bee Distillers tonen hun nieuwste product
Foto onder: Rob van der Gaag aan het werk bij de distilleerketel waarin de GINCITYGIN gestookt wordt
Foto's (c) De Schiedammer Online

ron

 

 

03-04-2021