Gemeente legt uit waarom renovatie van museumgebouw uitloopt; onder meer:

Er is giftige chroom-6-verf gebruikt in Sint Jacobs Gasthuis

Er is giftige chroom-6-verf gebruikt in Sint Jacobs Gasthuis

SCHIEDAM - Vorige week meldden wij dat de renovatie van het Sint Jacobs Gasthuis aan de Hoogstraat, het pand waarin het Stedelijk Museum Schiedam is gevestigd, langer gaat duren dan is gepland. De gemeente licht ons desgevraagd toe waarom het project uitloopt. Je kunt dat hieronder lezen.

De gemeente Schiedam legt uit waarom de renovatie van het Sint Jacobs Gasthuis uitloopt: "Tijdens de renovatie openbaarden zich enkele onvoorziene omstandigheden. De renovatie kan gewoon doorgaan, maar hier en daar moest de werkwijze worden aangepast. Daardoor hebben we wat vertraging opgelopen. Het Stedelijk Museum zal de deuren nu in het voorjaar van 2022 kunnen openen. De kosten van de renovatie blijven binnen het beschikbare budget.

De waterleiding bleek het gebouw op een andere locatie binnen te komen dan iedereen op basis van de tekeningen verwachtte. Doordat de hoofdaansluiting eerst moest worden omgelegd, moesten andere werkzaamheden even wachten.

Verder bleek de kwaliteit van oude wandafwerkingen op veel plekken slechter dan vooraf was ingeschat. Dit bleek pas nadat alle voorzetwanden konden worden verwijderd.

Tot slot bleek de verf die is gebruikt (bij eerder onderhoud) op balken, kozijnen en ramen zeer kleine hoeveelheden chroom-6 te bevatten. Om die onderdelen veilig te kunnen bewerken moest de werkwijze worden aangepast."

Chroom-6 ofwel chroomtrioxide heeft meerdere schadelijke effecten. Zo is het kankerverwekkend en kan het astma veroorzaken en tot nierschade leiden. Ook kan het in contact met brandbare stoffen tot brand of explosie leiden. Op deze Wikipedia-pagina lees je er meer over.

Lees ook over de renovatie:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/verbouwing-sint-jacobs-gasthuis-duurt-langer-dan-gepland

Foto: het Sint Jacobs Gasthuis op de Hoogstraat is nog flink ingepakt voor de renovatie (foto gemaakt in augustus 2021, door Gert Struijs)

25-08-2021