Het concertseizoen ’t Huis te Poort wordt morgen groots en meeslepend afgesloten

Georgia Burashko, Mieneke van der Velden en gamba-consort

Georgia Burashko, Mieneke van der Velden en gamba-consort

SCHIEDAM - Morgen - vrijdag 2 juni 2023, aanvang 20.15 uur - wordt in ’t Huis te Poort in Schiedam een concert gegeven door Georgia Burashko, Mieneke van der Velden en gamba-consort met 'English Consort Songs'.

De warmte en melancholie van de klank van de viola de gamba is eigenlijk nauwelijks te evenaren. Maar de superieure stem van de Canadese mezzo-sopraan Georgia Burashko doorstaat de vergelijking glansrijk. En nu is er de kans om haar te horen, begeleid door een consort van maar liefst vijf gamba’s onder leiding van Nederlands gambatrots Mieneke van der Velden. Muziek uit de tijd dat melancholie in de mode was: ‘be happy, feeling sad!’

Het concertseizoen 2022-2023 wordt groots en meeslepend afgesloten. Mieneke van der Velden is een van de bekendste bespelers van de gamba en was al diverse keren te gast in ’t Huis te Poort. Dit keer begeleidt zij met een compleet ensemble van gambisten de jonge mezzo-sopraan Georgia Burashko, recent winnares van de 11e editie van de fameuze Jardin des Voix, Les Arts Florissants’ academy for young singers. Gezamenlijk presenteren Van der Velden en Burashko een programma rondom een typisch zeventiende-eeuws Engels fenomeen: de ‘Consort Song’. 

Het waren componisten als John Dowland (1563-1626) en William Byrd (?-1623), de meesters van de melancholie, die uitblonken in dit genre. En dan was er natuurlijk Henry Purcell (1659-1695), misschien wel de grootste Engelse componist, die in zijn korte leven tot het uiterste ging in zijn ‘Fantasies’ en het publiek daarmee steeds weer wist te verrassen. Typisch Engelse muziek zoals die te horen was in de adellijke paleizen en aan het Engelse hof in de 16e en 17e eeuw.

Naast Georgia Burashko en Mieneke van der Velden wordt aan dit concert meegewerkt door de gambisten Stefan Woudenberg, Alex Baker, Magdalena Kasprzyk-Dobija en Anna Lachegyi.
 
Tevens zal op deze avond het nieuwe programma voor het seizoen 2023-2024 worden gepresenteerd, met daarin een aantal opmerkelijke verrassingen!

Vrijdag 2 juni 2023, 20.15 u
Toegang € 30,-
't Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Informatie en reserveren: stuur een mail naar Ad van der Kouwe: advanderkouwe@gmail.com onder vermelding van de concertdatum en het aantal kaarten. U ontvangt dan snel een bevestiging. Betalen kan per bank (het rekeningnummer staat in de bevestiging) of contant voor aanvang van het concert.

Tekst: ’t Huis te Poort 
Foto: Mieneke van der Velden. Fotograaf: Marco Borggreve
(advertentie)

01-06-2023