OuderenPartij Schiedam wil er het naadje van de kous van weten en start WOB-procedure

"Gemeentelijke manager 'Nieuwe Energie Groenoord' wordt betaald door provincie"

"Gemeentelijke manager 'Nieuwe Energie Groenoord' wordt betaald door provincie"

SCHIEDAM - OuderenPartij Schiedam (OPS) vraagt op grond van de Wet openbaarheid van bestuur informatie aan de Provincie Zuid-Holland. De gevraagde informatie heeft betrekking op het een jaar geleden door de gemeenteraad aangenomen Raadsvoorstel Nieuwe Energie voor Groenoord. Volgens de OPS is door de gemeente een programmamanager aangesteld, die wordt betaald door de provincie. Dit is een van de redenen om openbaring van informatie te vragen. "Wij vragen ons af: zit deze programmamanager er voor de gemeente Schiedam en haar bewoners, of zit zij er om Gedeputeerde Staten uit de wind te houden?"

"Geachte heer Smit,

Op 15 december 2020 heeft de gemeenteraad van Schiedam het Raadsvoorstel Nieuwe Energie voor Groenoord (in de volksmond: Groenoord van gas los) aangenomen. De OuderenPartij Schiedam (OPS) heeft vanwege de turbulente aanloop naar dit voorstel een WOB-verzoek ingediend bij de gemeente Schiedam.

Onderdeel van die turbulente aanloop is een richting de gemeenteraad van Schiedam doorgeleide mail van de leden Jeannette Baljeu en Berend Potjer van het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland, waarin zij het project beschrijven als een ‘unieke, betaalbare en haalbare kans om een belangrijke stap te zetten in het realiseren van de klimaatdoelen en de wijk een extra impuls te geven.’

De laatste ontwikkelingen met betrekking tot Nieuwe Energie voor Groenoord stemmen bijzonder somber. In een groot deel van de complexen behoort de warmtevoorziening niet volledig tot de VvE, goedkope leningen verstrekken wordt lastig en met de combinatie van kortere looptijden en hogere rentes op leningen is kostenneutraliteit voor veel Groenoorders verder weg dan ooit.

Nog erger dan de dure leningen, is het wanneer bewoners geen lening kunnen krijgen terwijl hun VvE besluit akkoord te gaan met een overstap naar het warmtenet. Bijvoorbeeld omdat hun inkomen en leencapaciteit te laag zijn, of wanneer ze door pech in de schulden zijn gekomen. Zij kunnen aanpassingen op hun deel van de warmtevoorziening dan niet financieren. Mensen komen dan ontzettend klem te zitten, bijvoorbeeld omdat zij in dat geval eindigen met dubbele aansluitkosten, namelijk voor de gasaansluiting en de aansluiting op het warmtenet.

Al met al brengt dit nu al forse kosten en risico’s met zich mee voor bewoners en de gemeente Schiedam, waarbij het belangrijk is aan te tekenen dat nog niet alle kosten en risico’s in kaart zijn gebracht. De OuderenPartij Schiedam vindt het dan ook belangrijk dat de gemeente Schiedam zijn eigen belangen behartigt en niet de belangen van twee leden van Gedeputeerde Staten die zich hebben gecommitteerd aan deze tikkende tijdbom.

Het schetst dan ook onze verbazing dat nu, naar verluidt, een programmamanager Nieuwe Energie voor Groenoord is aangesteld bij de gemeente Schiedam, die betaald wordt door de Provincie Zuid-Holland. Wij vragen ons dan ook af: zit deze programmamanager er voor de gemeente Schiedam en haar bewoners, of zit zij er om Gedeputeerde Staten uit de wind te houden?

Wij verzoeken u de volgende informatie openbaar te maken:
Alle informatie en correspondentie omtrent Nieuwe Energie voor Groenoord, met daarbij in het bijzonder de aanstelling van bovengenoemde programmamanager, tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeente Schiedam, WoonPlus en andere partijen. Alle vormen van voorbereiding, bespreking, terugblikken, vooruitblikken, evalueren, onderhandelingen of gedane toezeggingen vanuit de provincie, het college of leden van het college van Gedeputeerde Staten, of betrokkenheid hierbij, in de breedste zin van het woord, verstaan wij hier ook onder. Onder correspondentie verstaan we onder andere mail, communicatie via de telefoon (waaronder whatsapp) en voicemail.

We zien graag de openbaarmaking van alle informatie en correspondentie omtrent het bovenstaande van na 14 december 2020.

De OPS is geen expert in het doen van verzoeken op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. Als dit verzoek niet conform de regels is gedaan of als de strekking u niet duidelijk is, ontvangen we graag binnen 5 werkdagen hierover bericht.

We verwachten dat het college de noodzakelijke stappen neemt om tot zo volledig mogelijke openbaarmaking van informatie en correspondentie over te kunnen gaan. Wanneer u tot de conclusie komt dat u (een deel van) de informatie niet openbaar kan maken, ontvangen we graag informatie over de aard hiervan en de beweegredenen om tot niet-openbaarmaking te besluiten.

Namens de OuderenPartij Schiedam,

Maarten Reuderink
Voorzitter OuderenPartij Schiedam"

"Een afschrift van dit WOB-verzoek is verstrekt aan de griffie van de gemeente Schiedam en de griffie van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Tevens hebben wij de, eerder benoemde, doorgeleide mail van Berend Potjer en Jeanette Baljeu bijgevoegd ter illustratie van de inbreng van GS."

Afschrift mail vanuit GS aan B&W Schiedam:

"Beste Jeroen en Fahid,

Ons bereiken verontrustende berichten dat de gemeenteraad erg kritisch is op het project Nieuwe Energie voor Groenoord en dat de kans bestaat dat zij dinsdag a.s. niet akkoord gaan. Met deze mail willen wij laten weten dat wij dit een gemiste kans zouden vinden en dat dit voor de gemeente contraproductief kan werken.

Wij begrijpen de zorgen over de betaalbaarheid voor de bewoners en voor de gemeente. Dit laatste zeker nu de gemeente er financieel niet goed voor staat. Tegelijkertijd zien wij een goed doortimmerd project met een sluitende business case en een deal met Eneco en Woonplus die ‘netto’ gezien een beperkte financiële inspanning van de gemeente vraagt, die voor vrijwel alle bewoners een woonlastenneutrale overgang mogelijk maakt en die de hoogste CO2-reductie mogelijk maakt per geïnvesteerde euro. Dit is mede mogelijk door de circa 6 miljoen subsidie die verworven is. Het is nog maar de vraag of deze hoeveelheid subsidie ook verkregen kan worden als dit project wordt uitgesteld. Daarnaast past deze oplossing prima in de Regionale Energie Strategie met name gelet op de beschikbaarheid van duurzame bronnen (overschot warmte en tekort elektriciteit) en de betaalbaarheid van deze warmteoplossing (geen grote investeringen in isolatie nodig) in een wijk waar het inkomensniveau niet hoog is.

De kans dat de rijksvergoeding niet toereikend zou zijn om de begrote uitvoeringkosten van Nieuwe Energie voor Groenoord te dekken lijkt ons puur theoretisch. Tot nog toe is het rijk de afspraken voor ondersteuning van decentrale overheden nagekomen (voor Schiedam was dit circa € 250.000). Voor de komende periode zal het nieuwe kabinet besluiten over de hoogte van de bijdrage aan de hand van een zwaar wegend advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur. Ten behoeve hiervan heeft onderzoeksbureau AEF onderzocht wat nodig is en dat een gemeente als Schiedam een rijksvergoeding zou moeten krijgen voor 30 tot 40 fte’s, exclusief onderzoekskosten. Zelfs in het meest pessimistische scenario zou de vergoeding toereikend moeten zijn en vanuit onze betrokkenheid bij de besprekingen over deze uitvoeringskosten (via IPO) ontvangen wij geen enkel signaal dat deze rijksvergoeding er niet zou komen.

Kortom, naar onze mening geeft dit project een unieke, betaalbare en haalbare kans om een belangrijke stap te zetten in het realiseren van de klimaatdoelen en de wijk een extra impuls te geven. Als Schiedam hier niet mee instemt gaat de opgave niet weg, maar vergroot zij wel het (financieel en organisatorisch) risico omdat nu alle partijen meedoen en meefinancieren. Als Schiedam nu de stekker uit dit project trekt ondermijnt dat het vertrouwen van en de relatie met deze partijen en is het nog maar de vraag welke afweging deze partijen maken als Schiedam later alsnog hiertoe besluit.

Met vriendelijke groeten,

Berend Potjer en Jeanette Baljeu”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

10-12-2021