Koper van huis is dan verplicht er eerst zelf in te gaan wonen

Gemeente wil opkoopbescherming invoeren in Oost en Nieuwland

Gemeente wil opkoopbescherming invoeren in Oost en Nieuwland

SCHIEDAM - Schiedam gaat een opkoopbescherming voor koopwoningen invoeren, als het aan het college ligt. Dit gaat - na goedkeuring van de raad - gelden vanaf 1 november, voor de wijken Nieuwland en Oost.

door Ted Konings

Het college rekent erop dat de maatregel een verschil kan maken voor de leefbaarheid in de twee wijken. “Die staat onder druk”, aldus wethouder Antoinette Laan. “Je ziet er overbewoning en veel arbeidsmigranten. Er wonen te veel mensen in kleine huizen, mensen die geen band met de wijk hebben en die na drie maanden weer verhuizen. We willen voor de mensen in de wijk zorgen voor een stabieler woonomgeving zonder steeds wisselende buren.”

De opkoopbescherming betekent dat de koper van een huis verplicht is er in eerste instantie in te gaan wonen. Het woord refereert aan het weren van opkopers die huizen opkopen en doorverhuren aan bijvoorbeeld arbeidsmigranten, maar ook aan andere mensen die dringend een huis nodig hebben, niet de mogelijkheden hebben om te kopen en bij woningbouwverenigingen lang op een wachtlijst moeten. Het rijk heeft per begin dit jaar de mogelijkheid geschapen dat gemeenten een opkoopbescherming invoeren. Onder meer Rotterdam en Amsterdam gingen Schiedam voor.

De opkoopbescherming geldt voor woningen tot 355.000 euro, de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie. Eigenaars (die dat geworden zijn na 1 november) die toch tot verhuren overgaan kunnen een boete krijgen. Het moment van controle is volgens Laan de inschrijving van mensen in de gemeentelijke Basisregistratie. 

Er gelden wel uitzonderingen voor het niet mogen verhuren. Daarvoor moet wel een vergunning worden aangevraagd. Eerste- of tweedegraads familie mag bijvoorbeeld wel huren van een familielid, met zo’n vergunning. Volgens de landelijke regels geldt ook voor woningen die onderdeel zijn van een bedrijfspand en woningen die tijdelijk worden verhuurd, de opkoopbescherming niet.

Doel is uiteindelijk - behalve het beperken van de doorstroming in de wijken en daarmee een scheppen van een stabieler leefomgeving - ook dat meer panden vrij worden gespeeld voor mensen die op de woningmarkt nu geen of amper kans maken, omdat de panden die zij kunnen aanschaffen snel door opkopers voor hun neus worden weggekocht.

Schiedam wil de maatregel voor vier jaar invoeren en daarna evalueren. Eerder al kan gekeken worden naar effecten die optreden als gevolg van de opkoopbescherming, zoals een mogelijk waterbedeffect naar andere wijken. Daar zou dezelfde maatregel kunnen gaan gelden, ook al is juridisch nog niet helder waar de grens ligt aan het aantal wijken of woningen waar een stad als Schiedam opkoopbescherming kan toepassen.

Laan stelde dat er in bijvoorbeeld Schiedam Oost wel ervaren wordt dat daar meer druk op de woningmarkt staat als gevolg van de opkoopbescherming in Rotterdam. “Maar dat valt niet hard te maken met cijfers.”

N.B.
Dit artikel is gewijzigd na eerste plaatsing; de opkoopbescherming geldt uiteraard voor woningen tot 355.000 euro, en niet 'vanaf', zoals eerder abusievelijk vermeld.

Tekst: Ted Konings, Schiedam24
Foto: Louise Melchers (De Schiedammer Online)

28-09-2022