In Zuid, in groot deel West en in Nolensbuurt Nieuwland

Gemeente vraagt per wijk of men in avonduren betaald parkeren wil

Gemeente vraagt per wijk of men in avonduren betaald parkeren wil

SCHIEDAM - Bewoners van de wijken Zuid, een groot deel van West en een deel van Nieuwland krijgen van de gemeente de vraag of zij in hun wijk betaald parkeren met parkeervergunningen zouden willen zien. De verwachting die de gemeente hierbij uispreekt, is dat zo'n maatregel leidt tot een lagere parkeerdruk in de wijk. "In grote delen van Schiedam ten zuiden van de A20 is het nu vooral in de avond en nacht moeilijk om een vrije parkeerplaats te vinden", zo stelt de gemeente in een persbericht over de bevraging van de inwoners.

De gemeente: "De bewoners van de wijken zijn nu aan zet om te laten weten hoe zij staan tegenover de invoering van betaald parkeren. Als voldoende mensen hun mening geven en de meerderheid is voor, dan geldt dit als een keuze voor het invoeren van betaald parkeren met parkeervergunningen. Omdat de hoge parkeerdruk voornamelijk voorkomt in de avond en de nacht, gaat de vraag over het invoeren van betaald en vergunninghoudersparkeren tussen 17.00 en 22.00 uur op maandag tot en met zaterdag."

Gevaarlijk
De gemeente vervolgt in het persbericht: "De hoge parkeerdruk is voor sommigen een reden om te parkeren op plaatsen waar dat niet mag, zoals op stoepen en straathoeken. Dat zorgt niet alleen voor ergernis, maar het is ook gevaarlijk. Vaak moeten voetgangers uitwijken naar de rijbaan of blijft er te weinig ruimte over voor hulpdiensten."

Wijk voor wijk
Als eerste mogen de bewoners van een groot deel van de wijk West hun mening geven. De uitslag van de meting wordt verwacht in het voorjaar van 2023. Daarna volgen de wijk Zuid en een deel van de Nolensbuurt in Nieuwland.

schemafas

Duidelijke spelregels
De gemeente spreekt van 'duidelijke spelregels'. "Alle bewoners en bedrijven krijgen een uitnodiging om mee te doen. Als minstens 30 procent reageert én meer dan 50 procent van de mensen die reageren is voor, dan zal de gemeente in beginsel betaald parkeren met parkeervergunningen invoeren. Reageren te weinig mensen of is een meerderheid tegen, dan blijft het parkeren gratis en de parkeersituatie onveranderd. Als voor betaald parkeren wordt gekozen, duurt het ongeveer 9 maanden tot het is ingevoerd."

Hier kun je de brief lezen die het college op 1 juni 2022 aan de gemeenteraad stuurde.

Opmerking redactie
Vorig jaar stapten GroenLinks en Progressief Schiedam met hun gezamenlijke wethouder Jeroen Ooijevaar (GroenLinks) uit het college vanwege het niet doorgaan van het invoeren van betaald parkeren in deze wijken, waartoe reeds besloten was en waarbij de inwoners inspraak geboden zou worden in hoe dit betaald parkeren zou worden ingevoerd. 

Lees hierover:
GroenLinks en PS zeggen vertrouwen in coalitie op; wethouder Jeroen Ooijevaar biedt ontslag aan

Foto boven: een straat in Schiedam West (archieffoto (c) De Schiedammer Online)

Afbeelding onder: deze kaart brengt de gebieden in beeld waarvoor de vraag gesteld zal worden ten aanzien van het al dan niet invoeren van betaald parkeren

fas

02-06-2022