Beatrixpark, Parkweg/Nolenslaan en Van ‘t Hoffplein

Gemeente verlengt cameratoezicht met drie jaar

Gemeente verlengt cameratoezicht met drie jaar

SCHIEDAM - Het cameratoezicht in het Prinses Beatrixpark, aan de Parkweg en Nolenslaan en op het Van ‘t Hoffplein is met drie jaar verlengd. Bij metrostation Parkweg is zelfs extra cameratoezicht wenselijk.

Per 16 februari 2021 zijn de aanwijzingen van de cameratoezichtgebieden Prinses Beatrixpark,
Parkweg-Nolenslaan en Van ‘t Hoffplein afgelopen. "Ik heb overleg met de politie en het Openbaar Ministerie gehad en er is een evaluatie uitgevoerd. Naar aanleiding daarvan heb ik besloten de cameratoezichtgebieden met drie jaar te verlengen", zo laat de burgemeester per brief aan de gemeenteraad van Schiedam weten.

De burgemeester schrijft in zijn brief voorts:
"Uit de evaluatie van deze cameratoezichtgebieden is het volgende gebleken:
. Er is in de gebieden Parkweg en Van ‘t Hoffplein een daling van het totaal aantal aangiften. Op de Nolenslaan en in het Beatrixpark is een stijging zichtbaar. Vooral het aantal vernielingen valt hierbij op, maar ook vinden er nog steeds meerdere (gewapende) straatroven plaats.
. Uit de Rapportage Veiligheid en Leefbaarheid blijkt dat er de afgelopen jaren weer sprake is van een toename van de subjectieve onveiligheid. Dit beeld is onlangs nog bevestigd door het onderzoek van de Hogeschool Inholland naar de veiligheidsbeleving in een aantal buurten in Schiedam.
. Alle drie gebieden zijn nog steeds kwetsbaar als het gaat om de risico’s van verstoring van de openbare orde, onveiligheid en risico op (ondermijnende) criminaliteit. Hoewel de absolute cijfers daar niet altijd direct aanleiding tot geven, zijn de incidenten zodanig dat de subjectieve veiligheid in het geding is.
. Er is veel draagvlak voor de inzet van cameratoezicht in Schiedam.
. Het veiligheidsgevoel onder politiemensen neemt toe doordat cameratoezicht ondersteuning biedt aan collega’s op afstand en het gericht verlenen van assistentie mogelijk maakt.
. De afgelopen jaren zijn opgenomen beelden met succes gebruikt voor de opsporing en vervolging van strafbare feiten.

In zijn algemeenheid ben ik, zoals u weet, van mening dat cameratoezicht geen doel op zichzelf kan zijn, maar wel een nuttig hulpmiddel ter bevordering van de veiligheid. Dit betekent dat ik terughoudend ben in plaatsing, maar als er een concrete noodzaak of aanleiding is, cameratoezicht zeker zal toepassen. Ik heb op basis van de onderstaande overwegingen besloten de bovengenoemde cameratoezichtgebieden met een periode van drie jaar te verlengen.

. In het totaal aan maatregelen levert cameratoezicht een bijdrage aan het handhaven van de openbare orde en veiligheid.
. Cameratoezicht heeft op een aantal locaties geleid tot een vermindering van incidenten, maar blijft de komende jaren nog nodig om deze vermindering verder door te zetten.
. Ook voor het verder vergroten van het veiligheidsgevoel blijft cameratoezicht nodig. Het Beatrixpark heeft inmiddels voor veel Schiedammers een verbeterd en veiliger imago en dat moeten we vasthouden. Parkweg en Nolenslaan kennen nog veel onveiligheid. Vooral de omgeving Parkweg/metrostation komt uit het onderzoek van Inholland naar voren als een ‘signal place’. Hier is dus extra cameratoezicht gewenst. Het Van ‘t Hoffplein kent het risico dat in het voorjaar en de zomer de overlast op het plein en spanningen rond het plein weer toenemen.
. Camera’s zijn een effectief en efficiënt middel gebleken voor de politie voor het snel inschatten van situaties en het voorkomen van (verdere) escalaties."

24-02-2021