Bomenridder Ed Gloudi ziet wél ruimte voor compenserende bomen

'Gemeente kapt jonge bomen en legt zich geen herplantplicht op'

'Gemeente kapt jonge bomen en legt zich geen herplantplicht op'

SCHIEDAM - Bomen die zo'n vijf jaar geleden zijn geplant op de Horvathweg, worden binnenkort gekapt zonder dat de gemeente zichzelf een herplantplicht oplegt. Ed Gloudi, lid van de Bomenridders Schiedam, vindt dat een kwalijke zaak. Hieronder kun je zijn ingezonden bericht lezen.

Ingezonden

De afgelopen hete en droge zomer 2022 heeft de gemeente verzuimd de bomen aan de Horvathweg van extra water te voorzien. Dit was echt wel nodig, de bomen waren nog relatief jong, in een zandbed geplant en hadden nog onvoldoende lange wortels gemaakt om dieper naar het water toe te kunnen groeien. Aart Lukaart heeft de bomen in de zomer zo goed als het ging elke week met een gieter van water voorzien en de Bomenridders zijn hem te hulp gekomen door met een waterwagen de bomen extra water te geven.

De gemeente heeft nu besloten een viertal bomen op de Horvathweg vanwege ‘verregaande regressie’ te kappen zonder zichzelf een herplantplicht op te leggen. Of de bomen nu echt dood zijn, is nog niet met zekerheid te zeggen, als dat zo is dan zal dat waarschijnlijk ook voor de andere bomen opgaan en lijkt het me een flinke kapitaalvernietiging. De bomen zijn immers ergens in 2018 voor rond de € 80.000 geplant.

De gemeente vindt dat ze de bomen niet hoeft te compenseren, de Horvathweg gaat op termijn gereconstrueerd worden en daarom is herplant volgens de gemeente niet nodig. Beneden aan de dijk is er volgens mij nog ruimte voor compenserende bomen, wat blijkbaar door de gemeente niet gezien wordt.

Ed Gloudi,
Bomenridder in Schiedam

Foto: uit ons artikel van 4-8-2022: op de Horvathweg, v.l.n.r. Bomenridders Ed Gloudi en Fred van der Drift tijdens de watergeefactie, en fractievoorzitter GroenLinks Yorick Haan en raadslid GroenLinks Carlien Schoondermark die poolshoogte komen nemen (foto door Annerike van de Water)

07-02-2023