Inzake oude scholen in Tuindorp en Gorzen en winkelpand Hoogstraat

Gemeente geeft geen antwoord op vraag wie projectontwikkelaars zijn

Gemeente geeft geen antwoord op vraag wie projectontwikkelaars zijn

SCHIEDAM - OuderenPartij Schiedam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W om erachter te komen welke projectontwikkelaars door de gemeente zijn aangezocht om een plan te maken voor de ontwikkeling van de oude school in Tuindorp, voor de oude school in de Gorzen en voor een winkelpand op de Hoogstraat. Je leest hieronder de vragen integraal.

"Al enige weken probeert de OuderenPartij Schiedam een lijstje te krijgen met daarop de projectontwikkelaars, die zijn aangezocht om een plan te maken voor de voormalige Martinusschool in Tuindorp, de voormalige winkel van Coster op de Hoogstraat en het voormalige schoolgebouw in de Zalmstraat.

Tot nu toe is dat met en zonder hulp van de Griffie niet gelukt. U kunt zich vast voorstellen dat dit ons verbaast. Vooral omdat het wederom laat zien dat het door dit college voorgestane ‘bel even met een ambtenaar’ ook nu weer niet werkt.

Daarom heeft de OuderenPartij Schiedam de volgende vragen:
1. Kunt u ons per pand een lijstje van de aangezochte projectontwikkelaars toesturen?
2. Kunt u ons aangeven waarom voor zo’n simpele vraag eerst formele schriftelijke vragen aan het college moeten worden gesteld?
3. Kunt u zich voorstellen dat een dergelijke aarzeling om een zo simpele vraag niet gewoon even te beantwoorden op zijn minst verwondering wekt?
4. Zou u zich gewoon kunnen beperken tot het beantwoorden van deze vragen en deze niet vooraf willen laten gaan met een inleiding waarin u uw oordeel over deze vragen geeft? Dat interesseert ons namelijk niet."

Commentaar redactie
De OPS vraagt in dit geval voordat bekend is wie een project gaat ontwikkelen welke ontwikkelaars gegadigden zijn. Maar ook bij de bekendmaking van nieuwe projecten - waarbij meerdere projectontwikkelaars een plan hebben ingediend en er uiteindelijk één ontwikkelaar is uitgekozen om de grond en het pand te mogen kopen en herontwikkelen - geeft de gemeente geen openheid van zaken. Wij vragen bij bekendmaking van de ontwikkelaar van een nieuw project altijd aan de verantwoordelijke wethouder Fahid Minhas naar wie de andere gegadigden waren, maar het antwoord van de wethouder is dan steeds dat daarover geen informatie wordt gegeven, omdat dit met de indieners van de plannen zo is afgesproken.

Deze handelwijze vermindert de transparantie in de besluitvorming. 

Lees bijvoorbeeld de recente artikelen over deze woningbouwontwikkelplannen:
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/er-komen-15-koopwoningen-in-voormalige-school
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/de-eerste-woningen-kunnen-medio-2023-opgeleverd-worden

Update 14.00 uur (op artikel geplaatst om 13.00 uur)
Navraag bij de OuderenPartij inzake de gestelde vragen, leert ons dat de partij overweegt - naast het stellen van schriftelijke vragen aan het college van B&W zoals je die hierboven kunt lezen - een zogenoemd WOB-verzoek in te dienen. Dit is een zwaar middel om met gebruikmaking van de wet informatie boven water te krijgen van de overheid. De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) uit 1991 regelt de openbaarheid van bestuur door openbaarmaking van informatie door de Nederlandse overheid. De wet is bedoeld om te garanderen dat eenieder de mogelijkheid heeft om informatie over een bestuurlijke aangelegenheid bij een bestuursorgaan op te vragen.

Dat middel is dus door elke burger te gebruiken; op deze webpagina van de Rijksoverheid kun je lezen hoe het werkt:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wet-openbaarheid-van-bestuur-wob/vraag-en-antwoord/hoe-dien-ik-een-wob-verzoek-in

Arjan Lubach besteedde afgelopen zondag in zijn programma aandacht aan de Wob. "Een open overheid is belangrijk voor een democratie. Dankzij de Wob kunnen burgers overheidsdocumenten inzien. Maar je krijgt niet altijd alle informatie of ze doen alsof documenten helemaal niet bestaan", aldus Lubach. 

Foto: het schoolgebouw aan de Zalmstraat in Schiedam Zuid (foto door Peter Hellemons, uit artikel:
https://www.deschiedammeronline.nl/stad/details/ook-woningbouw-gepland-locatie-schoolgebouw-zalmstraat )

 

27-02-2021