Gemeente gaat subsidie stopzetten aan Lets Ruilwinkel

Gemeente gaat subsidie stopzetten aan Lets Ruilwinkel

SCHIEDAM - Het college van B&W heeft in een brief aan de gemeenteraad laten weten de subsidie te gaan stopzetten aan Lets Ruilwinkel en Klussendienst Nieuwland. Beide zijn activiteiten van de stichting LETS, die je vindt aan de Noordvestsingel 89.

De voorzieningen Lets Ruilwinkel en Klussendienst Nieuwland hebben als doel het ondersteunen van Schiedammers met een minimuminkomen en het vergroten van de zelfredzaamheid. Sinds 2019 ontvangt stichting Lets hiervoor subsidie
van de gemeente Schiedam.

"Met het oog op de belangen van de kwetsbare doelgroep van de stichting hebben wij het
voornemen om verdere subsidieaanvragen af te wijzen, maar voor 2022 nog wel eenmalig een kortdurende subsidie te verstrekken. Verder stellen we de stichting in de gelegenheid een plan in te dienen voor de afbouw van haar activiteiten. Wij zijn bereid financieel bij te dragen aan de uitvoering van zo’n plan, mits dit op korte termijn leidt tot een zorgvuldige afbouw van de activiteiten, waarbij de belangen van de cliënten voorop staan", zo is in de op 13 mei 2022 verstuurde brief aan de gemeenteraad te lezen.

In de brief is voorts te lezen: "Op 9 maart 2022 heeft de stichting Lets een subsidieaanvraag ingediend. Deze aanvraag was te laat om mee te kunnen doen in de reguliere procedure. De stichting verkeert echter in financiële problemen. Met het oog op de belangen van de kwetsbare doelgroep en langlopende verplichtingen van de stichting, hebben wij besloten de aanvraag toch in behandeling te nemen. Een belangrijk aspect bij het al of niet voortzetten van de subsidierelatie, is de mate waarin de stichting LETS beantwoordt aan de doelstellingen die aan die subsidie zijn gekoppeld. Een groot deel van de aangevraagde subsidie betreft het begeleiden van cliënten in participatietrajecten van Stroomopwaarts. De financiering daarvan loopt via een ander spoor, namelijk via Stroomopwaarts. De afgelopen jaren is gebleken dat er nauwelijks doorstroom is vanuit deze door Stroomopwaarts bij Letsruilwinkel ingekochte trajecten. Die doelstellingen zijn jaren achtereen niet bereikt: slechts 16 inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zijn begeleid naar meer participatie. Dit is voor de betrokken kandidaten, stichting Lets en Stroomopwaarts geen houdbare situatie. Daarnaast is sprake van een huisvestingsprobleem."

"Op basis van het hiervoor genoemde, hebben wij besloten tot afwijzing van (verdere)
subsidieaanvragen van de stichting LETS. Voor 2022 kennen wij echter toch eenmalig een
subsidie van € 89.333,- toe vanuit de reserve Sociaal Domein, vooral met het oog op de
belangen van de kwetsbare doelgroep, en een aantal langlopende verplichtingen die de
stichting LETS kent. Deze kortdurende subsidie is een bijdrage in de kosten van de exploitatie van Lets Ruilwinkel en Klussendienst Nieuwland tot 1 augustus 2022."

De complete brief kun je onder deze link lezen:
https://schiedam.notubiz.nl/document/11494563/1/Collegebrief+13+mei+2022+Lets+Ruilwinkel+en+Klussendienst+Nieuwland

Foto: de drijvende kracht achter Lets Ruilwinkel, Debbie de Wekker, voor het pand aan de Noordvestsingel (archieffoto uit 2018, links op de foto Bart Voortman, die zich ook inzette voor deze stichting)

16-05-2022