Gemeente gaat straten met 'glaspopcorn' ophogen

Gemeente gaat straten met 'glaspopcorn' ophogen

SCHIEDAM – Schiedam wordt een van de eerste steden in het land waar schuimglas wordt gebruikt voor het ophogen van verzakte straten.

Glaspopcorn noemt wethouder Jeroen Ooijevaar de vinding. Gebruikt glas wordt door verhitting en vermenging met andere stoffen ‘opgeschuimd’ en wordt daarmee een ideaal ophoogmateriaal, zo denkt Ooijevaar.

Het product wordt de komende tijd gebruikt, bij wijze van proef, bij het ophogen van de Ambachtenbuurt-Noord en Sveadal. In Hazerswoude hoogde aannemersbedrijf Lindeloof uit Hellevoetsluis al een straat op met schuimglas, ook wel glasschuim genoemd.

Schiedam heeft ervaring met het toepassen van piepschuim als ophoogmateriaal. Nadeel daarvan is dat het gemaakt wordt uit aardolie en daarmee niet erg duurzaam is. Het gebruik van schuimglas past in de ontwikkeling naar een circulaire economie, zegt Ooijevaar.

Voordeel van schuimglas ten opzichte van zand is dat zand relatief zwaar is, waardoor de grond nog sneller inklinkt. Schuimglas is naar het verluidt vier keer lichter dan water en behoorlijk poreus bovendien. Daardoor kan regenwater ook vrij snel zijn weg door de bodem vinden als het nieuwe product daarin is gebruikt.

Foto: door Hagmag - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18440956

 

30-03-2021