De Schiedammer komt binnen bij Galerie 158; Margi Geerlinks:

'Verbinding maken met het publiek, door middel van kunst'

'Verbinding maken met het publiek, door middel van kunst'

SCHIEDAM - In Schiedam zijn verscheidene culturele organisaties waarvan lang niet iedereen in Schiedam en omgeving het bestaan zal afweten. In deze rubriek gaan wij er binnen en geven we de organisatie de gelegenheid zich voor te stellen. Ditmaal Galerie158.

Naam van de organisatie: Galerie 158

Begonnen op: 13 oktober 2018

Naam geïnterviewde: Margi Geerlinks

Functie geïnterviewde: galerie-eigenaar en fotograaf

Leeftijd: 52

Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je organisatie: ik zag dat er een tekort aan toonstellingsplekken is in heel Nederland en ook in deze regio, als student op de kunstacademie runde ik samen met andere studenten een galerie. Het idee heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten om zelf een galerie te beginnen. Ik kan in mijn Galerie 158 mijn enthousiasme voor kunst en cultuur brengen.

Kun je iets vertellen over de doelstelling van je organisatie: verbinding maken met het publiek, door middel van kunst - zonder dat je woorden nodig hebt, maar door middel van beeld communiceert met mensen. Dat zie ik o.a. met de 'waterman' die ik nu in de etalage heb staan, die wordt heel veel gefotografeerd door mensen die hier op de Hoogstraat voorbijlopen.

Wat bieden jullie: fotografie, schilderwerk, collages, etsen, tekeningen, keramiek, sculpturen, objecten, ja eigenlijk is het heel breed, ik moet wat ik breng zelf interessant vinden, wat mij raakt, waar ik achter sta

Wat onderscheidt je organisatie: ik wil laagdrempelig zijn, ik wil dat mensen zich hier welkom voelen, dat zowel de kunstkenner als de man/vrouw in de straat zich hier thuis voelt. Dat past ook bij mijn eigen projecten als fotograaf, die vaak een sociale invalshoek hebben.

Wat moet er volgens jou gebeuren om het culturele klimaat in Schiedam aantrekkelijker te maken: er moet een gemeentelijk beleid komen - en daar wil ik me hard voor maken - voor atelierplekken voor jonge kunstenaars, je hebt een atelier nodig om je te ontwikkelen, om te experimenteren. Overigens is er ook een probleem voor de gevestigde kunstenaars, die na jaren uit hun atelier worden gezet en voor wie niet tegen een vergelijkbare sociale huurprijs een ander atelier beschikbaar is. Jonge kunstenaars zorgen in een stad voor schwung en elan. Gevestigde kunstenaars, die internationaal doorbreken, zoals Diet Wiegman en Daan van Golden, hebben Schiedam op de internationale culturele kaart gezet, en zo zijn er ook veel die dat nationaal doen.

Je favoriete drankje: wit biertje, maar ook een cocktail van Post & Co en een smoothie van Peachy Juicery gaat er goed in

Is er tenslotte iets dat je nog zou willen melden: ik heb stoofjes van ontwerper Goran Samardzic (Kroatië), met één waxinelichtje geeft de stoof heel veel warmte af, Goran speelt hiermee in op het tekort aan energie. Ze kosten 120 euro, dan krijg je er een voor jezelf en je doneert er een aan iemand die het nodig heeft in oorlogsgebied (Oekraïne), maar nu ook hard nodig zijn in Turkije en Syrië. Ze worden lokaal gemaakt door Luuk Verzijden van Rookbaard op de Buitenhavenweg in Schiedam.

Adres: Hoogstraat 158

Telefoonnummer: 06-47076427

E-mail: contact@margigeerlinks.com

Adres internetsite:  www.galerie158.nl

Openingstijden: vrijdag en zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur, en op afspraak

Instagram: https://www.instagram.com/galerie158/

Art Route Schiedam
Tijdens 'Art Route Schiedam' op donderdag 9, vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 februari 2023 kun je een bezoek brengen aan Galerie 158, één van de twaalf locaties in de route door Schiedam, zie verder ons artikel over 'Art Route Schiedam'.

Foto: door Goran Samardzic 
Concept: Gert Struijs

09-02-2023