Oekraïense vluchtelingen op schip Patria verhuizen volgende week

François Haverschmidt wordt volgende week stapsgewijs in gebruik genomen

François Haverschmidt wordt volgende week stapsgewijs in gebruik genomen

SCHIEDAM - De gemeente verwacht dat de locatie François Haverschmidt (Willem de Zwijgerlaan 35) volgende week stapsgewijs in gebruik kan worden genomen voor het onderbrengen van vluchtelingen uit Oekraïne. Vluchtelingen die nu op het schip Patria in de Buitenhaven verblijven, zullen verhuizen naar het voormalige verzorgingshuis in Schiedam West.

door Fleur Snoeij (foto's door Jan Schrijver)

Volgende week zullen de tientallen Oekraïense vluchtelingen die nu op de Patria aan de Buitenhavenweg verblijven, verhuizen naar het voormalige zorgcentrum François HaverSchmidt in de Willem de Zwijgerlaan.

patria

Souad Achour van Stichting Inclusia kwam tijdens het wijkoverleg in de Gorzen vertellen over de huidige stand van zaken. Inclusia Schiedam is bezig geweest met de opvang en dagbesteding van de vluchtelingen. 58 vluchtelingen wonen momenteel op de Patria, maar naar verwachting zullen ze volgende week, op 23 of 24 mei, verhuizen naar de nieuwe locatie. Schiedam zal in totaal naar verwachting zo'n tweehonderdvijftig mensen opvangen. In François HaverSchmidt komt plaats voor ongeveer honderdvijftig mensen. De Patria zal blijven liggen om daar nieuwe toestroom aan Oekraïners te verwelkomen.

Achour droeg de buurtbewoners een warm hart toe en wilde ze graag bedanken voor de open houding die ze hebben gehad ten opzichte van de Oekraïners: "Kinderen worden opgevangen, ze drinken koffie met mensen uit de buurt, doen mee aan activiteiten en de Kledingbank helpt waar nodig. Het doel is de mensen op te vangen en rust te bieden tot de oorlog voorbij is en ze hopelijk weer terug kunnen keren."

Inclusia heeft verschillende activiteiten georganiseerd voor de Oekraïners. Zo doen de mensen mee aan yoga op donderdag in het Hof van Zuid en de koffieochtenden op woensdagochtend. Twee dames zijn inmiddels ook werkzaam in winkels in de Groenelaan. Een dame werkt bij de Etos en een andere dame bij de Supermarkt Groenelaan. Verder worden er ook taalcafés georganiseerd om de Oekraïners Engels en Nederlands te leren. Volgens Achour is er bij zijn organisatie zeker nog behoefte aan vrijwilligers.

Tekst: redactie/Schiedam24/Fleur Snoeij
Foto's: Jan Schrijver

18-05-2022