Franciscus neemt splinternieuwe hybride operatiekamer in gebruik

Franciscus neemt splinternieuwe hybride operatiekamer in gebruik

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft een splinternieuwe hybride operatiekamer in gebruik genomen.

Deze hightech hybride operatiekamer is gerealiseerd direct aan het bestaande operatiecomplex van Franciscus Gasthuis in Rotterdam. In deze nieuwe operatiekamer kunnen 2 ingrepen in 1 ruimte worden gedaan. Gijs Welten, vaatchirurg Franciscus Gasthuis & Vlietland: ‘Stel je hebt een motorongeluk en een situatie met interne bloedingen en botbreuken, dan kunnen we hier met deze nieuwe apparatuur in één operatiekamer aan de slag.’
 
Franciscus Gasthuis & Vlietland verwacht door de technologische mogelijkheden van de hybride operatiekamer nauwkeuriger en efficiënter te kunnen gaan werken en hiermee de duur van operaties te kunnen terugdringen, een kortere ligduur van patiënten te realiseren, minder her-operaties en minder complicaties bij patiënten na een ingreep.

Op een hybride operatiekamer vinden operatieve ingrepen plaats met behulp van röntgenbeelden. De hybride operatiekamer is zo ingericht dat zowel de patiënt als de medewerker minder blootstaat aan röntgenstraling. Dit draagt bij aan zowel de patiëntveiligheid als een veilige werkomgeving. Marinka Asselt-van Adrichem, afdelingsmanager operatiecomplex: ‘De ruime opzet van deze operatiekamer biedt veel mogelijkheden als lerende omgeving voor het gehele operatie- en radiologieteam.’

Openingsvideo
Vaatchirurg Gijs Welten, operatieassistent Jolanda Mijnheer en radiodiagnostisch laborant Atie de Vries, vertellen over de hoogwaardige zorg die dankzij de hybride operatiekamer geleverd wordt aan patiënten. Klik hieronder om de video te bekijken.

Foto boven het artikel: v.l.n.r. Angio laborant Mary Louwen, Vaatchirurg Gijs Welten en operatieassistent Petra Van Schie (Angio zijn de bloedvaten, die worden uitvergroot op de grote schermen die aanwezig zijn in deze hybride operatiekamer)

03-03-2021