Franciscus Vlietland:

Vernieuwde Intensive Care, Hartbewaking en Eerste Hart Hulp

Vernieuwde Intensive Care, Hartbewaking en Eerste Hart Hulp

SCHIEDAM - In tijden van corona denkt Franciscus Gasthuis & Vlietland (FG&V) verder dan de bestrijding van dit hardnekkige virus. De plannen lagen gelukkig al in 2018 klaar: de afdeling 'Intensive Care (IC), Hartbewaking en Eerste Hart Hulp' in Schiedam moest geheel worden gerenoveerd. En ondanks de extra drukte is de renovatie gerealiseerd.

Intensive Care CCU Franciscus Vlietland (gang) (Aangepast)

Dat het FG&V zich in deze drukke tijden heeft vastgehouden aan de plannen voor een toekomstbestendige en gespecialiseerde verpleegafdeling ten behoeve van patiënten die op locatie Vlietland (acute) intensieve zorg of hartbewaking nodig hebben, is een flinke stap voorwaarts.

In concreto zijn de tien kamers (dat waren er negen) ruimer en comfortabel van opzet zodat het eventueel verplaatsen van patiënten en andere vormen van intensieve zorg nu zonder meer kan plaatsvinden. Van die tien kamers zal er in de praktijk eentje zoveel mogelijk worden vrijgehouden voor spoedgevallen. De kamers voldoen nu allemaal aan de huidige kwaliteitseisen.

Ook is er in negen van de tien kamers veel aandacht voor daglicht. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat een dag- en nachtritme zoals mensen dat thuis gewend zijn in hoge mate bijdragen aan het herstel,’ aldus intensivist Meriel Gan.

De Eerste Hart Hulp, met ruimte voor vier patiënten, heeft een nieuwe locatie gekregen. Op de afdeling is ook een speciale familiekamer. Deze is mede mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis. De huiselijk ingerichte kamer biedt familie gelegenheid om dichtbij te verblijven als een naaste is opgenomen.

Doordat FG&V in Schiedam ruimte over had, kon de afdeling tijdens de verbouwing vrij probleemloos intern worden verhuisd.

Nog is FG&V Schiedam niet klaar met vernieuwingen. Zo staat er voor 2022 onder andere een nieuw scopiecentrum op de agenda.

Tekst: Peter Joore
Fotografie: Franciscus Gasthuis & Vlietland
Foto's
foto 1- Intensivist Meriel Gan in een patiëntenkamer op de nieuwe Intensive Care CCU (Coronary Care Unit) van Franciscus Vlietland
foto 2 - Gang van de Intensive care, CCU (Coronary Care Unit) Franciscus Vlietland
foto 3 - Controle-unit van Intensive Care CCU Franciscus Vlietland

Controle unit Intensive Care Franciscus Vlietland (Aangepast)

16-12-2021