Als eerste in Nederland

Franciscus desinfecteert video- en fiberscopen met UV-C licht

 Franciscus desinfecteert video- en fiberscopen met UV-C licht

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft voor de poliklinieklocaties Rotterdam (Willemsplein) en Berkel scopen-desinfectors aangeschaft die werken op UV-C licht. Daardoor kunnen scopen in de poliklinieken worden gedesinfecteerd. Ook de polikliniek in Maassluis zal er in de toekomst over kunnen beschikken.

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ) waar hoog complexe zorg wordt geleverd. Dit betekent dat het ziekenhuis naast het bieden van basiszorg, ook investeert in hooggespecialiseerde zorg en bijbehorende technieken. Voor het desinfecteren van kanaalloze video- en fiberscopen heeft Franciscus, als eerste ziekenhuis in Nederland, een scopen-desinfector die werkt op UV-C licht aangeschaft. Met deze nieuwe desinfector kunnen scopen efficiënt, duurzaam en in 60 seconden worden gedesinfecteerd op de afdeling en bespaart het ziekenhuis veel werk, kosten en materiaal.

Een (endo)scoop is letterlijk vertaald een 'binnenkijker'. Een fiberscopie is een onderzoek van de keelholte met een buigzaam kijkertje (fiberscoop). Een videoscoop is een endoscoop die uitermate geschikt is voor het live bekijken van beelden op een monitor.

Dankzij de investering in deze innovatieve techniek is het voor Franciscus mogelijk om hoge kwaliteit van scopie onderzoek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde en Urologie te bieden op de poliklinieklocaties Franciscus Willemsplein (Rotterdam Centrum), Franciscus Berkel en in de toekomst ook Franciscus Maassluis. Op de afdeling KNO en Urologie kan men direct na een patiëntbehandeling scopen desinfecteren, waardoor een arts geen risico loopt om mis te grijpen op een drukke dag. Jurgen Mourik, klinisch fysicus in Franciscus: ‘Onze specialisten kunnen nu continu beschikken over video- en fiberscopen en bij iedere patiënt kan een hoogwaardige scopie uitgevoerd worden. Terwijl voorheen een patiënt vaak doorgestuurd moest worden naar 1 van onze ziekenhuislocaties.’

Duurzame investering
De innovatieve techniek kan alleen worden toegepast bij kanaalloze scopen en is daarom alleen beschikbaar voor patiënten op de afdeling KNO en Urologie. Bram Struijs is KNO-arts op de poliklinieklocatie Franciscus Willemsplein: ‘Naast de hogere kwaliteit van onderzoek, gaan wij er op het gebied van duurzaamheid op vooruit. Voorheen moesten de scopen op transport voor reiniging en desinfectie op 1 van onze ziekenhuislocaties. Ook hoeven wij geen chemicaliën meer te gebruiken bij de desinfectie, omdat dit nu met UV-C straling kan.’

Desinfectie met UV-C straling
De scopenreiniger desinfecteert de kanaalloze endoscopen met behulp van UV-C straling. Deze straling ‘breekt’ het DNA waardoor micro-organismen aangetast en inactief worden. Deze techniek wordt nu al toegepast voor desinfectie van lucht, oppervlakten en water. Kanaalloze scopen hoeven, na een handmatige voorreiniging, alleen aan de buitenkant gedesinfecteerd te worden, dit kan met UV-C straling.

Franciscus Vernieuwt
Voor nu en in de toekomst wil Franciscus Gasthuis & Vlietland de beste zorg bieden aan patiënten en inwoners. Samen met zorgpartners in de regio ontwikkelt het ziekenhuis innovatieve zorgconcepten door digitalisering en vernieuwt Franciscus zijn locaties en medische technologie.

Voor meer informatie hierover kun je kijken op www.franciscus.nl/franciscusvernieuwt

Foto: gespecialiseerd doktersassistent Rowie Steenhorst plaatst scope in UV-C licht desinfector

stan

31-05-2022