Filmweek 11. Overzicht films van 14 tot en met 20 maart

Films met Oscars in Wenneker Cinema

Films met Oscars in Wenneker Cinema

SCHIEDAM - Wenneker Cinema vertoont komende week naast twee films met Oscars een documentaire over transitie naar duurzame landbouw (met een korte inleiding van een van de makers) en een preview van de film waarmee het Movies that Matter Festival van volgende week opent.

The-Great-Escaper
do 14 mrt 14:00 uur / vr 15 mrt 14:00 uur / za 16 mrt 20:30 / zo 17 mrt 15:00 uur 

The Great Escaper van Oliver Parker is een waargebeurd verhaal over Bernard Jordan, een Britse veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Zeventig jaar na D-Day, de bevrijding van Normandië, is Bernard vastberaden om de herdenking bij te wonen. Ondanks zijn gevorderde leeftijd en verblijf in een verzorgingstehuis, knaagt het verlangen naar avontuur en kameraadschap.

De film toont Bernards gedurfde ontsnapping uit het tehuis. Met behulp van zijn vindingrijkheid en moed, en met de steun van zijn trouwe hond, begeeft hij zich op een reis vol nostalgie en onverwachte ontmoetingen. Onderweg reflecteert hij op zijn ervaringen in de oorlog, de offers die hij bracht en de onbreekbare band met zijn gesneuvelde kameraden.

Het is meer dan een zoveelste oorlogsfilm. Het is een ontroerend en humoristisch verhaal over de kracht van de menselijke geest, de waarde van vrijheid en de onvoorwaardelijke liefde voor kameraadschap. De film viert de heldhaftigheid van de D-Day-veteranen en roept op tot het herdenken van hun offers.

Bestel hier kaarten of koop ze aan de kassa.

Poor Things
do 14 mrt 20:00 uur / vr 15 mrt 20:00 uur / wo 20 mrt 20:00 uur

Bekroond met 4 Oscars

Poor Things, geregisseerd door Yorgos Lanthimos, is een unieke en eigenzinnige film die genres combineert op een manier die je nog nooit hebt gezien. Het is een komische horrorfilm met een vleugje romantiek, gebaseerd op de gelijknamige roman van Alasdair Gray.

De film speelt zich af in het 19e-eeuwse Schotland en volgt het verhaal van Bella Baxter, een jonge vrouw die terug tot leven wordt gebracht nadat ze van een brug is gesprongen. Ze is echter niet helemaal hetzelfde als voorheen: haar lichaam is nu samengesteld uit de lichaamsdelen van verschillende mensen.

Bella wordt opgenomen door de excentrieke wetenschapper Dr. Godwin Baxter, die haar onder zijn hoede neemt en haar helpt te wennen aan haar nieuwe leven. Maar Bella's leven is allesbehalve eenvoudig. Ze wordt geconfronteerd met vooroordelen en afwijzing van de maatschappij, en ze worstelt met haar eigen identiteit.

Poor Things is een film vol met humor, horror en romantiek. Lanthimos creëert een unieke sfeer die zowel grappig als huiveringwekkend is. De film is visueel verbluffend, met prachtige beelden en kostuums. De cast, met Emma Stone, Mark Ruffalo en Willem Dafoe, levert uitstekende acteerprestaties.

Bestel hier kaarten of koop ze aan de kassa.

The-Zone-of-Interest
vr 15 mrt 20:30 uur / za 16 mrt 20:00 uur / wo 20 mrt 20:00 uur

Bekroond met 2 Oscars

The Zone of Interest is een meesterwerk dat je zeker niet wilt missen, maar daarna ook nooit meer wilt zien of horen. De film speelt zich af tijdens de Holocaust en volgt het leven van een doorsnee Duits gezin dat naast concentratiekamp Auschwitz woont. Vader en moeder lijken gelukkig met hun kinderen, maar de vader is kampcommandant Rudolf Höss. De prachtige tuin van hun villa grenst aan de muren van het kamp. Regisseur Jonathan Glazer toont geen expliciete mishandelingsscènes, maar confronteert je op andere manieren met de gruwelijkheden achter de hoge muren. Je hoort continu achtergrondgeluiden zoals geschreeuw, gehuil en geweerschoten. Het is een film die je diep raakt en je bewust maakt van de onmenselijke context van de Holocaust.

Bestel hier kaarten of koop ze aan de kassa.

de queeste
zo 17 mrt 12:30 uur 

De film wordt kort ingeleid door Bert den Boer, een van de makers van deze documentaire. Na afloop is hij beschikbaar voor het beantwoorden van evenetule vragen van de bezoekers.

De Queeste is een inspirerende documentaire over drie bevlogen biologische boeren: akkerbouwer Mees Visser, glastuinbouwer Frank de Koning en strokenteler Cornelis Mosselman. De film volgt hen in hun dagelijkse strijd om een duurzame voedselvoorziening te realiseren.

De film toont de passie en toewijding van de boeren, maar ook de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. De bureaucratie en de druk van de consument om goedkope producten te leveren, maken het niet altijd gemakkelijk om vast te houden aan hun idealen.

Het is meer dan een film over landbouw. Het is een film over de zoektocht naar een betere wereld, waar mens en natuur in harmonie samenleven. De film roept op tot een herwaardering van onze voedselvoorziening en de boeren die ons voedsel produceren.

Bestel hier kaarten of koop ze aan de kassa.

Photophobia_Still01
di 19 mrt 20:00 uur 

Alisa, een voormalig inwoonster van Kharkiv die nu in Schiedam woont, zal deze film kort inleiden in het Engels. 

Een beklemmende en aangrijpende docudrama die je rechtstreeks naar de ondergrondse wereld van angst en overleving voert. Deze film geregisseerd door Ivan Ostrochovský en mede geschreven door Pavol Pekarčík onthult het hartverscheurende verhaal van de 12-jarige Niki en zijn familie die zich schuilhoudt in de tunnels van het Kharkiv-metrostation om te ontsnappen aan de verschrikkingen van de Russische bombardementen.

Voor Niki’s familie is daglicht synoniem aan gevaar, en de jongen leeft in het neonlicht van het metrostation, niet in staat om de schuilplaats te verlaten. Oneindig dwalend langs de lege metro’s en volle perrons, ontmoet hij Vika (11) en een nieuwe wereld gaat voor hem open. Terwijl ze steeds hechter worden vinden de kinderen de moed om de zon op te zoeken.

De cinematografie van Ivan Ostrochovský en Pavol Pekarčík vangt de claustrofobische sfeer en de menselijke veerkracht op indrukwekkende wijze. Photophobia is een krachtige herinnering aan de onvoorstelbare veerkracht van de menselijke geest, zelfs in de donkerste tijden.

Deze film, gefilmd tijdens de Russische invasie in Oekraïne, was de officiële inzending van Slowakije voor de categorie 'Best International Feature Film' van de 96e Academy Awards in 2024.

Bestel hier kaarten of koop ze aan de kassa.

Adres:
Vijgensteeg 2
Schiedam

Tekst:
Wenneker Cinema

 

14-03-2024