Fietsende vrouw in Groenoord op haar hoofd aangevallen door een vogel

Fietsende vrouw in Groenoord op haar hoofd aangevallen door een vogel

SCHIEDAM - Opkomen voor je kinderen, dat doen mensen én dieren. Soms gebeurt dat op een agressieve manier. We weten allemaal dat we niet te dicht bij een zwaan moeten komen, zeker niet als een zwanenpaar jongen heeft, zoals nu. Maar ook voor kauwen blijkt het oppassen. Ook in Schiedam is er een melding van iemand die aangevallen is. 

Op allerlei plekken in het land komen meldingen voor van vogels die mensen het leven op straat zuur maken. Tot bloedens toe worden mensen door de kauw bejegend. Mensen die hun hondje uitlaten, of mensen onderweg. Zoals Cobie de Jong. Gisteravond zat ze op de fiets, toen ze ter hoogte van het Beethovenplein in Groenoord werd lastiggevallen door een vogel. Het had veel weg van een kauwtje, zo vertelt ze. "Tot twee keer toe werd ik aangevallen op mijn achterhoofd."

Het was voor het eerst dat zij dit meemaakte en ze hoorde het ook nog niet eerder van anderen. Ze had de tegenwoordigheid van geest om haar capuchon op te zetten. Zo kon ze doorfietsen. "Ik wist niet hoe gauw ik weg moest komen."

Gisteren kwam er ook uit Vlaardingen bericht van agressieve kauwtjes, met name rond het kruispunt van de Westlandseweg (het verlengde van de Vlaardingerdijk) en de Julianasingel en ook bij Park Hooglede in Holy. Een Vlaardingse hield er 'wel een paar gaatjes in mijn hoofd' aan over. "Ze vielen me vijf keer aan op mijn hoofd, tot bloedens toe."

De kauwtjes schijnen vooral in deze periode van het jaar agressief te kunnen zijn. Dat doen ze als hun jongen net leren vliegen. Ze willen de omgeving van de jonkies beschermen tegen indringers. De jonkies hebben over het algemeen al vrij snel de slag te pakken en zo'n beetje na een week kunnen ze hun vleugels goed uitslaan. Tot die tijd is het dus ook in Schiedam uitkijken geblazen; misschien een paraplu mee bij het uitlaten van de hond?

De kauw (Coloeus monedula, synoniem: Corvus monedula) is een zangvogel uit de familie van de kraaien.

Tekst: redactie/bron tekst Schiedam24
Foto boven: een kauw (Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=172823 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jackdaw_arp_750pix.jpg)

Foto onder: een kauw gefotografeerd in de Verzetsheldenbuurt in Schiedam (foto door Louise Melchers)

kauwschiedamnoordverzetsheldenbuurt

01-06-2022