Extra pianorecital én cd-release van Hanna Shybayeva

Extra pianorecital én cd-release van Hanna Shybayeva

SCHIEDAM - De reguliere concertserie 2023-2024 is inmiddels afgesloten. Maar met veel genoegen laten wij u weten dat er op zaterdag 25 mei a.s., 20.15 uur, nog een extra concert is van Hannah Shybayeva (piano). Zij speelt de compositie ‘The People United Will Never Be Defeated!’ van Frederic Anthony Rzewski, gekoppeld aan de introductie van haar nieuwste cd met dit monumentale werk.

Het werk met een lengte van een uur heeft als vorm een (enorm aansprekend) thema met 36 variaties in bijna elk te bedenken muziekgenre, van serialisme tot blues, van klassiek tot minimal music. 

Journalist Job van Schaik schrijft in zijn recensie over het optreden van Hannah met dit werk op het Soundsofmusic festival in Groningen:

"Weggeblazen. Sprakeloos. Diep ontroerd [...] toen het thema na een uur van intens muzikaal vuurwerk terugkeerde in zijn oorspronkelijke vorm, kwamen er ook tranen.

Na het concert vergaten we bijna te applaudisseren. We keken elkaar aan en vielen stil. Wat kun je zeggen na zo'n optreden? Dus we stamelden zoiets als 'ongelooflijk', met onze gezichten verwrongen van emotie."

Hanna Shybayeva stamt uit een muzikale familie, verliet 18 jaar oud, haar geboortestad Minsk (Wit-Rusland) en studeerde in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij de Russische meesterpianist Naum Grubert. In 2005 verwierf zij met de hoogste onderscheiding het diploma Master of Music. Sinds 2008 maakt Hanna Shybayeva deel uit van en is medeoprichter van het in Den Haag gevestigde, internationaal gereputeerde New European Ensemble. Het album Sounds of War van haar en violiste Maria Milstein werd in 2015 met onder meer een Edison Klassiek bekroond. Zij is docent aan de Internationale Musikakademie Anton Rubinstein Düsseldorf en de Kalaidos Hochschule in Zürich (Zwitserland). Ook is zij docent hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Hannah draagt dit concert en deze cd opname op aan alle mensen wereldwijd die strijden voor hun basisrechten en zich verzetten tegen dictatuur en onrechtvaardigheid, tegen geweld en machtsmisbruik.

Frederic Anthony Rzewski (1938-2021) was een Amerikaanse componist, muziekpedagoog en pianist. Het zeer pakkende thema van dit werk is afkomstig van de Chileense componist Sergio Ortega, en is een van de vele liederen die zijn ontstaan tijdens de Unidad Popular-coalitie in Chili tussen 1969 en 1973, vlak voor het kabinet van Salvador Allende ten val werd gebracht. Rzewski schreef dit werk hierna, als een hulde aan de strijd van het Chileense volk tegen het nieuw opgelegde repressieve regime van Augusto Pinochet.

Daria van den Bercken speelde onlangs in onze concertserie zijn werk 'Winnsboro Cotton Mill Blues'.

 Programma:
Frederic Anthony Rzewski - ‘The People United Will Never Be Defeated!’

Na afloop is er ter gelegenheid van de introductie van de cd een feestelijke borrel en 'meet and greet' met Hanna.

Tijdstip: Zaterdag 25 mei 2024 om 20:15 uur
Toegangsprijs *)
Regulier: € 20,-
Jongeren t/m 18 jr, studentenkaart en CJP: € 10,-

*) Het passe-partout is niet geldig omdat dit een concert buiten de normale concertserie betreft.

Westvest 90, 3111 BZ Schiedam

Nadere informatie en kaarten bestellen https://www.westvest90.nl/product/extra-pianorecital-hanna-shybayeva/

afbeelding

03-05-2024