Schumann, Beethoven en Klaas de Vries

Extra concert in Schiedam door pianist Bobby Mitchell

Extra concert in Schiedam door pianist Bobby Mitchell

SCHIEDAM - Het recital door Bobby Mitchell op vrijdag 12 januari 2024 in de Westvest90-kerk in Schiedam vormt de opmaat van een reeks bijzondere evenementen die in 2024 in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden georganiseerd ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de Rotterdamse componist Klaas de Vries.

De Pianosonate van Klaas de Vries is een stuk uit 1987 dat tot nog toe maar weinig werd uitgevoerd, maar wel indertijd door de toen vermaarde Engelse pianist Ralph Hinds die het voor de BBC heeft opgenomen. Deze sonate wordt gecombineerd met de laatste pianosonate van Beethoven, op.111, mede inspiratiebron voor De Vries. De twee werken, beide van extreem en uitzonderlijk karakter, zijn uiteraard stilistisch onvergelijkbaar, maar hebben niettemin toch tal van compositorische raakvlakken. In een kort interview met de componist zullen deze voorafgaand aan het concert worden toegelicht.

Klaas de Vries
Fascinatie voor literatuur loopt als een rode draad door het werk van Klaas de Vries. Teksten van Fernando Pessoa, Gabriel García Márquez, Virginia Woolf en meer recentelijk David Mitchell hebben hun weg gevonden in zijn composities. Zijn levendige, brede en ook buitenmuzikale interesses zijn steeds een vruchtbare voedingsbodem. De Vries zoekt naar ongebruikelijke middelen om zijn ideeën over het voetlicht te brengen. Zijn werk werd twee maal onderscheiden met de Matthijs Vermeulenprijs. Klaas de Vries doceerde aan diverse conservatoria in Nederland en was gastdocent in tal van Europese landen en tijdens het Tanglewood Festival in Boston (VS). Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam in uiteenlopende genres en bezettingen. Vrijwel al zijn werk is in opdracht tot stand gekomen, zo schreef de Vries bijvoorbeeld voor het Koninklijk Concertgebouworkest o.m. ‘Providence’, geïnspireerd door de gelijknamige film van Alain Resnais. Dit orkestwerk is door het Concertgebouworkest ook op cd gezet.

Bobby Mitchell
De Amerikaanse pianist Bobby Mitchell is een uitzonderlijk veelzijdig musicus met repertoire uit alle stijlperioden. Hij is bovendien de frequente vertolker van nieuwe en zelden gehoorde muziek. Op zijn concertprogramma’s weet hij op een verhelderende en onconventionele manier nieuwe werken te combineren met het standaardrepertoire. Hij is niet bang de traditionele grenzen van programmering en uitvoeringspraktijk te verruimen en als concertpianist bespeelt hij zowel moderne als historische instrumenten. Hij is ook een begaafd improvisator en is actief als componist en dirigent. Bobby Mitchell trad veelvuldig op in de Verenigde Staten, Europa, Azië, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten. Momenteel is Bobby Mitchell in Nederland woonachtig en als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Programma:
R. Schumann - Vier Nachtstücke op. 23
K. de Vries - Pianosonate
L. van Beethoven - Pianosonate op. 111.

Het concert zal worden opgenomen door NPO Klassiek.

231216 Bobby Michel geknipt

Pianist Bobby Mitchell
Vrijdag 12 januari 2024
Locatie: Westvest90-kerk,
Westvest 90, Schiedam
Tickets & Info: www.westvest90.nl

Fotografie:
 Marc-Henri Cykiert

16-12-2023