Expositie ‘20 jaar Kunst op de Fles' bij KunstWerkt

Expositie 'Marita Beukers' in het Jenevermuseum

Expositie 'Marita Beukers' in het Jenevermuseum

SCHIEDAM - KunstWerkt houdt van donderdag 2 mei tot en met zondag 26 mei 2024 in het Art Centre Schiedam de tentoonstelling ’20 jaar Kunst op de Fles’. De tentoonstelling toont de flesontwerpen en ander werk van de twintig kunstenaars die de afgelopen twee decennia de Vriendenfles ontwierpen voor de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum. Burgemeester van Schiedam Harald Bergmann verricht op 5 mei de officiële opening.

Op zondag 5 mei wordt ook de tentoonstelling ‘Marita Beukers’ in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam officieel geopend. KunstWerkt-deelnemer Marita Beukers heeft dit jaar de Vriendenfles ontworpen voor de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum. In het pand van het museum was het bedrijf van haar voorouders gevestigd, distilleerderij Beukers. 

Deze twee tentoonstellingen zijn het resultaat van een samenwerking tussen KunstWerkt enerzijds en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam en de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum anderzijds. De tentoonstellingen bieden een kijk op het gevarieerde aanbod van twintig jaar beeldende kunst in Schiedam. Er is over de exposities een boekje gemaakt met daarin portretten van de twintig kunstenaars, de door hen ontworpen fles en veel van het overige werk dat wordt getoond in de exposities. Dit boekje is te koop tijdens de tentoonstellingen. 

240423_presentatie KUNST OP DE FLES (1)Flesontwerp en ander werk
De twintig kunstenaars van wie hun flesontwerp te zien is in de tentoonstelling ’20 jaar Kunst op de Fles’ zijn in chronologische volgorde: Jacques Tange, Frits Kloppers, Jeffrey Burger, Henny van Leeuwen, Harr Wiegman, Sasha Zuidam, Herman Rebers, Ria Klop, Conny Paap, Sjef Henderickx, Adrianus van Otterloo, Nikolaj Dielemans, Brigitte Bot, Huub Middeldorp, Ronald de Jong, Willem den Broeder, Theo Gootjes, Rob van der Ven, Aldo Hoeben en Marita Beukers. Curator is Rob van der Ven. 

Naast de door de kunstenaars ontworpen flessen wordt ook ander werk van hen getoond. Zo is te zien hoe hun vrije beeldend werk aansluit bij hun flesontwerp.

“Een flesontwerp is een bijzondere uitdaging. Er worden bepaalde eisen gesteld, maar kunstenaars hebben de neiging die te willen overrulen”, zegt beeldhouwer Rob van der Ven, die de Vriendenfles 2022 ontwierp. “Ik wilde de hele fles onder handen nemen, maar het uitgangspunt is en blijft het ontwerp van een etiket. Juist in het spanningsveld van door een opdrachtgever gestelde eisen en door het buiten de lijntjes willen kleuren van een kunstenaar ontstaan de verrassendste creaties. Het begint overigens een aardig illuster rijtje te worden van kunstenaars die de afgelopen twee decennia de fles ontworpen hebben dus is het interessant om als kunstenaar ervoor gevraagd te worden. De Vriendenfles is een mooi samengaan van Schiedamse ambachtelijke traditie en jeneverhistorie aan de ene kant en het huidige oplevende kunstklimaat in Schiedam aan de andere kant. De twee werelden hebben zeker verschillende raakvlakken, maar die worden niet vaak zo zichtbaar.”

Curator van ’20 jaar Kunst op de Fles’ Rob van der Ven vervolgt: “De tentoonstelling biedt een uiteenlopende verzameling van makers van tekeningen, schilderijen, beelden, foto’s en alles wat nog meer tot beeldende kunst gerekend kan worden. Naast hun flesontwerp wordt ander werk van de kunstenaars getoond, dat veelal zo recent mogelijk is. Voor KunstWerkt is samenwerking met andere organisaties en initiatieven in de stad al langer een groot goed. Van elkaar leren en elkaars kracht benutten, levert een sterkere uitkomst. In dit geval maakt samenwerking het mogelijk de twee gerelateerde tentoonstellingen tegelijk plaats te laten vinden.”

Officiële opening
Harald Bergmann, de burgemeester van Schiedam, verricht op zondag 5 mei om 17.00 uur de officiële opening van ’20 jaar Kunst op de Fles’. 

Finissage
De finissage is op zondag 26 mei om 15.30 uur met muziek in het kader van IDDF Around Town. Marita Beukers in het Jenevermuseum

Marita Beukers in het Jenevermuseum
Van zondag 5 mei tot en met zondag 30 juni 2024 wordt in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de tentoonstelling ‘Marita Beukers’ gehouden. Zij toont in de Melcherszaal een uitgebreide selectie van haar werk. Haar (foto)collages zijn zoektochten naar nieuwe en spannende werelden zonder haar gevoel voor compositie te verloochenen. Elke collage heeft een eigen verhaal. Recent maakt ze ook schilderijen, die soms gecombineerd worden met foto’s. 

De officiële opening van de tentoonstelling ‘Marita Beukers’ op zondag 5 mei, aanvang 13.30 uur gaat gepaard met de presentatie van de 20ste Vriendenfles. Deze presentatie is vóór en in de Havenkerk aan de Lange Haven. Om twee uur meert het gerestaureerde stoomsleepbootje De Goudvisch af met aan boord het ‘historische’ echtpaar Beukers en een zogenaamd keldertje (een kist) gevuld met de nieuwste Vriendenflessen. Tot het geslacht Beukers behoorden distillateurs, die in Schiedam ooit werkzaam waren in het pand van het huidige Jenevermuseum. Als ‘de Beukers’ met de kist aan wal stappen, staat daar nazaat Marita Beukers, die het etiket voor de 20ste fles heeft ontworpen. In de kerk speelt de Rijnmondband. In het bijzijn van burgemeester Harald Bergmann en Marita Beukers wordt de Vriendenfles 2024 onthuld en krijgen zij de eerste exemplaren uitgereikt. Hierna volgen enkele toespraken en kunnen alle aanwezigen de inhoud van de Vriendenfles 2024, Old Schiedam, gratis proeven. 

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam aan de Lange Haven 74 in Schiedam is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Het adres van de Havenkerk is Lange Haven 72 in Schiedam. 

Website van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam:
https://www.jenevermuseum.nl/

Website van Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum 
https://www.jenevervrienden.nl/

Over Stichting KunstWerkt
Sinds 1991 verenigt KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. Momenteel bestaat het kunstenaarscollectief uit 55 deelnemers, met een grote verscheidenheid aan uitingsvormen, stijlen en technieken. De stichting organiseert jaarlijks een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De expositieruimte in het voormalige postkantoor aan de Lange Nieuwstraat is een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen en fungeert ook als een brug van kunstenaar naar publiek. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Stichting KunstWerkt 
Art Centre Schiedam 
Lange Nieuwstraat 191, 3111 AJ Schiedam 
Openingstijden KunstWerkt: donderdag tot en met zondag, 13.00 - 17.00 uur (ook op afspraak)

Website: www.stichtingkunstwerkt.nl

Sociale media:
facebook.com/stichtingkunstwerkt 
instagram.com/stkunstwerkt 
linkedin.com/company/stichtingkunstwerkt

Bijschrift afbeelding:
19 van de 20 Vriendenflessen (beeld samengesteld door Peter Elderman)

Bijschrift foto:
Marita Beukers tijdens de KunstWerkt-expositie ‘Van fles naar KunstWerkt’ die van 26 november 2021 tot en met 16 januari 2022 werd gehouden in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam (foto door Louise Melchers)

Lees ook onze eerdere artikelen:
Feestelijke presentatie van 20ste Vriendenfles

Interview van Theo Reyman met Marita Beukers

23-04-2024