Oorzaak incident molen De Walvisch gevonden

'Er ontbraken lassen die er normaal wel horen te zitten'

'Er ontbraken lassen die er normaal wel horen te zitten'

SCHIEDAM - Dinsdag 8 augustus jl. is een regelklep van molen De Walvisch tijdens het draaien op straat terechtgekomen. Daarna is de molen stilgezet om duidelijk te krijgen hoe dit kon gebeuren en hoe voorkomen kan worden dat dit ooit nog eens gebeurt. "De oorzaak blijkt te liggen in het eindstuk (schenkel) van de aluminium stroomlijnneus waaraan lassen ontbraken die er normaal wel horen te zitten", zo laat Stichting De Schiedamse Molens vandaag weten.

Stichting De Schiedamse Molens heeft vandaag verslag gedaan van het onderzoek:
Na het incident werd de regelklep op straat meteen veiliggesteld voor nader onderzoek, maar het eindstuk van de aluminium stroomlijnneus bleek verdwenen. Dit eindstuk sluit de neus af waardoor de regelklep in zijn scharnierpunten wordt opgesloten. Voor een gedegen onderzoek is dit stuk erg belangrijk en dus werd er alles aan gedaan om het terug te vinden. Na een korte zoektocht kon het ontbrekende onderdeel in de Nieuwe Haven worden teruggevonden.

Toen bij inspectie bleek dat enkele lassen in het eindstuk ontbraken, kon de conclusie worden getrokken dat, als gevolg van de sterke centrifugaalkracht van de draaiende wieken, het eindstuk was losgeraakt en vervolgens de regelklep uit zijn onderste scharnierpunt is losgekomen. Bij volledig lassen van dit eindstuk had dit niet kunnen gebeuren.

Vervolgens zijn afgelopen dinsdag de eindstukken van de andere drie wieken van molen De Walvisch door de leverancier gedemonteerd en onderzocht. Ook deze bleken helaas niet allemaal in orde.

Komende week zal de leverancier in bijzijn van Restauratie Werkplaats Schiedam de herstelde eindstukken opnieuw monteren. Omdat niemand nogmaals een dergelijk incident wil meemaken worden er uit voorzorg twee aanvullende bouten aangebracht waardoor de eindstukken dubbel zijn geborgd. Zodra die werkzaamheden achter de rug zijn kunnen de molenaars van De Walvisch de molen veilig laten draaien.

Lees ook: Stuk van een molenwiek raakt los en valt op straat

Foto boven: molen De Walvisch (foto door Louise Melchers, foto uit het eerdere artikel Henk Lindenburg, molenaar van De Walvisch, onverwacht overleden)

Foto onder: de roe met het ontbrekende deel (foto gemaakt door Rob van der Stel, op vrijdag 25 augustus 2023) (N.B. deze foto is na publicatie van het artikel toegevoegd)

ontbrekende deel

24-08-2023