Om hergebruik van restwarmte uit Rotterdamse havengebied mogelijk te maken

Er komt een warmteleiding van Vlaardingen via Schiedam naar Den Haag

Er komt een warmteleiding van Vlaardingen via Schiedam naar Den Haag

DEN HAAG/SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Er komt een ondergronds leidingnetwerk te liggen van Vlaardingen, via Schiedam naar Den Haag. Via dit netwerk wordt restwarmte uit de havengebied in onze regio getransporteerd. Deze restwarmte kan zodoende gebruikt gaan worden om huizen en bedrijven van warmte te voorzien. De Provincie Zuid-Holland legt de plannen ter inzage. De Gasunie, die bij de uitvoering betrokken is, gaat een informatieavond geven voor Schiedam en Vlaardingen.

De provincie meldt op 17 maart 2021 het volgende: "Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland maken bekend dat zij op 9 maart 2021 het ontwerp van het provinciaal inpassingsplan (PIP) Warmtetransportleiding Vlaardingen – Den Haag en het bijbehorende MER voor het project Warmtetransportleiding Vlaardingen – Den Haag hebben vastgesteld en vrijgegeven voor tervisielegging tezamen met de ontwerpbeschikkingen van de overige bevoegde gezagen.

Het inpassingsplan Warmtetransportleiding Vlaardingen – Den Haag en de genoemde beschikkingen hebben betrekking op het project Warmtetransportleiding Vlaardingen – Den Haag (eerder Leiding door het Midden genoemd), bestaande uit twee warmtetransportleidingen (inclusief aansluitpunt bij Delft) en bijbehorende bouwwerken in de gemeente Den Haag, Rijswijk, Delft, Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen. Dit project is een initiatief van LdM CV (een vennootschap van Gasunie N.V.)."
Zie verder onder deze link.

De Gasunie meldt in een persbericht over de informatie-avond:
"Gasunie bereidt de aanleg voor van WarmtelinQ, een hoofdtransportleiding voor warmte. De vergunningen voor de aanleg van het eerste deel van de leiding, van Vlaardingen naar Den Haag, liggen ter inzage van 19 maart tot en met 29 april. Op dinsdag 23 maart is er van 19.30 – 21.00 uur een online informatieavond over het tracédeel in Vlaardingen en Schiedam. Aanmelden via www.warmtelinq.nl/informatieavond

Tijdens de online avond zal Gasunie uitleg geven over het project. Aan de orde komen onder andere de ligging van het voorgenomen tracé, de werkwijze tijdens de aanleg, en de maatregelen die genomen worden om de overlast te beperken. De provincie Zuid-Holland licht toe hoe de zienswijzeprocedure in zijn werk gaat. Tijdens de bijeenkomst kunnen de deelnemers vragen stellen aan mensen van de gemeente, de provincie Zuid-Holland en WarmtelinQ.

Documenten bekijken en reageren
Voor de aanleg van de warmtesportleiding zijn diverse soorten vergunningen nodig, maar ook een door Provinciale Staten vastgesteld Provinciaal Inpassingsplan (PIP) en een Milieu-effectrapport (MER). Vanaf 19 maart zijn het ontwerp-PiP, het MER en de ontwerpbesluiten (vergunningen) zes weken lang in te zien via de website van de provincie Zuid-Holland: https://www.zuid-holland.nl/terinzagewarmtelinq

Zienswijzen kunnen daar ook worden ingediend.

Wat is WarmtelinQ?
WarmtelinQ is een hoofdtransportleiding voor warmte. Via de leiding zal in de toekomst restwarmte vanuit de Rotterdamse haven naar Den Haag worden gebracht. Hiermee kunnen, via warmtedistributienetten in de wijk, woningen en bedrijven op diverse plekken in de provincie verwarmd worden. Daardoor neemt het gebruik van aardgas af, wat een belangrijke stap is in de energietransitie. Ook is hierdoor minder Gronings aardgas nodig."

Meer informatie: www.warmtelinq.nl

 

18-03-2021