Motie 'Schiedam Gambit' is aangenomen

Er komen schaak- en damtafels in buitenruimte Nieuwland

Er komen schaak- en damtafels in buitenruimte Nieuwland

SCHIEDAM - In Schiedam Nieuwland komt er een pilot met in de buitenruimte te plaatsen schaak- en damtafels. De kosten hiervoor bedragen bijna tienduizend euro en het geld worden grotendeels gehaald uit de verworven opbrengst uit de verkoop van de Eneco-aandelen.

Hiertoe werd een motie ingediend die was opgesteld door opvolgend raadslid van D66 Zülfikar Güler en door VVD-raadslid Bertus Feelder. Deze motie werd breed ondersteund en werd vanavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

De indieners van de motie stellen onder meer:
Schaken en dammen in de openbare ruimte draagt bij aan de verbinding tussen verschillende groepen in buurten en deze denksporten zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het spelen van toernooien in de openbare ruimte wordt bovendien steeds populairder. De drie schaakverenigingen in Schiedam willen graag meewerken aan het initiatief.

Gezocht moet worden naar geschikte locaties waar de schaak- en damtafels geplaatst kunnen worden, zodanig dat zoveel mogelijk Schiedammers betrokken worden. 

Een evaluatie van de pilot dient binnen 6 maanden gegeven te worden aan de gemeenteraad. Bij gebleken succes kunnen er op meerdere - nader te bepalen - locaties schaak- en damtafels worden geplaatst. Dat zou kunnen uit de eerder genoemde pot met Eneco-geld, tot een maximum van in totaal 60.000 euro. 

In de titel van de motie zien we het woord 'gambiet'. Een gambiet is een schaakopening waarin een speler materiaal offert, meestal een pion maar soms ook wel een stuk of meer, in de hoop compensatie te krijgen door een ontwikkelingsvoorsprong, een betere pionnenstructuur of een ander positioneel voordeel. Schaken is de afgelopen tijd sterk in populariteit toegenomen, mede door de succesvolle Netflix-serie The Queen's Gambit. 

Foto: door Alanmak Alan Mak - This photograph was taken by Alan Mak on September 3rd, 2005 in Goleta, California, USA., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=311220
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

08-06-2021