'Gemeente Schiedam maakt organiseren Kidsbouwdorp Schiedam 2023 onmogelijk'

Er is deze zomervakantie géén Kidsbouwdorp in Beatrixpark

Er is deze zomervakantie géén Kidsbouwdorp in Beatrixpark

SCHIEDAM - Het al dertien jaar in het Beatrixpark gehouden Kidsbouwdorp gaat deze zomervakantie niet door. Stichting Kidsbouwdorp legt in onderstaand ingezonden bericht uit waarom zij voor de zomervakantie 2023 dit kinderfestijn heeft afgelast.

INGEZONDEN

"Stichting Kidsbouwdorp verzorgt al 13 jaar voor honderden kinderen leuke zomeractiviteiten. Als vrijwilligersorganisatiee brengen we hiermee kinderen (die veelal geen zomervakantie elders mee kunnen maken) en ouders bij elkaar. Kinderen leren bouwen, plannen, samenwerken, zagen en timmeren, vriendjes maken, en ook samen drinken en eten: elke vrijdag (pannenkoeken of hamburgers) bij de weekafsluiting met een jury en prijsuitreiking voor de mooiste bouwwerken.

We stoppen er voorgoed mee
De Stichting is sinds december 2022 in gesprek met de gemeente over Kidsbouwdorp 2023. De gemeente Schiedam blijkt haar veiligheidseisen, ook voor dit evenement, extreem opgeschroefd te hebben en staan niet in verhouding met de kleinschaligheid die wij al die jaren zonder problemen konden organiseren. Ondanks ons herhaaldelijk verzoek aan de Gemeente Schiedam deze activiteit door vrijwilligers niet te classificeren als een groots evenement, blijft zij langdurig bij haar standpunten. De Stichting Kidsbouwdorp heeft simpelweg niet de middelen en mensen om gedurende de hele zomervakanie fulltime 3 EHBO-ers paraat te hebben staan, dag- en nachtbewaking te regelen en te betalen, brandweereisen in te vullen (afdek hulpmiddelen, clusteren van bouwwerken, verplichte tussenruimtes van bouwwerken om eventuele vuuroverslag te voorkomen), ontruimingsplannen te hebben EN ook een back-up team paraat te hebben staan (extra EHBOer/BHV-ers in geval van grote calamiteiten)….

De afdeling vergunningen van de Gemeente Schiedam is na lang aandringen soepeler geworden maar communiceert zeer gedreven; zelfs de hoeveelheid zonnebrandolie waar we de kinderen mee insmeren bij zonnig weer, moeten we melden (merk en factor!).

Op basis van halve mondelinge toezeggingen met elke keer weer een open einde voor noodzakelijke ontheffingen; het ontbreekt aan elke vorm van betrokkenheid. Wij ervaren ook geen enkel vertrouwen van de afdeling vergunningen van de Gemeente Schiedam in onze organisatie: een trackrecord van 13 jaar zonder incident dit te hebben georganiseerd. We noemen juist deze afdeling omdat de gemeente Schiedam zeer ruimhartig Kidsbouwdorp ook zelfs dit jaar financieel ondersteunt. We kunnen niet verder, het evenement staat voor de deur en nu moeten we weer vergunningen hebben om materialen aan te leveren in het Beatrixpark. Wij zijn moedeloos en moeten het evenement afgelasten!

Dankbaar
We bedanken het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., het de Groot Fonds voor haar financiële
toezeggingen van dit jaar maar ook van de afgelopen jaren. Ook verschillende wethouders en raadsleden bij de Gemeente Schiedam die hun invloed hebben doen gelden om in een finaal stadium toch de vergunningen en ontheffingen te valideren, zijn wij erkentelijk.
Dank aan Motexion (bouwmaterialen), Irado (voor het verzamelen van Pallets), Nemad (voor de spijkers), De Molens (voor het pannenkoekenmeel), KomKids-medewerkers, zelfs het gas voor de pannenkoeken bakken was gesponsord. Ook dank aan alle vrijwilligers van de Rotary, de wethouders die elk jaar vaak acte de présance gaven als jurylid, andere juryleden en last but not least de ouders. Voor hun kinderen organiseerden wij dit Kidsbouwdorp. We zijn de ouders dankbaar dat zij hun kinderen jaar in jaar uit aan ons toevertrouwden. Dank daarvoor!

Het is ontzettend jammer we dit Kidsbouwdorp niet meer kunnen organiseren voor de kinderen van Schiedam.
Namens het bestuur van de Stichting Kidsbouwdorp
Lucien Versteeg (voorzitter)
Yde Dragstra (penningmeester)"

Foto: Kidsbouwdorp 2022 (fragment uit een videoreportage door Jan Willem de Boer, hieronder kun je de desbetreffende reportage zien)

13-06-2023