Verslag van de lezing over:

Energiebesparing met eenvoudige middelen

Energiebesparing met eenvoudige middelen

SCHIEDAM - Hieronder lees je het verslag door Chris Zijdeveld van de deze week in Tuindorp door hem gehouden lezing over energiebesparing. 

INGEZONDEN

Op 24 augustus hield ik in ’t Schooltje, het wijklokaal van Tuindorp, de interactieve lezing: “Energiebesparing gemakkelijker dan u denkt en comfort op de koop toe”, met als globale inhoud:

· Mensen kunnen zelf de energievraag in de eigen woning verlagen.

· Met maatregelen binnen het bereik van een handige doe-het-zelver kan naast vermindering van de energievraag ook het thermisch comfort worden verhoogd.

· De prijs van die maatregelen loopt van een paar tientjes tot een paar honderd euro en is dus te overzien.

· Het is verregaand mogelijk om met eenvoudige middelen woningen in de zomer koel te houden zonder airco.

Onze vereniging Tuindorp organiseerde de bijeenkomst belangeloos, als serviceverlening aan de bewoners van de wijk. Ook de koffie was gratis. De opkomst overtrof alle verwachtingen. Er waren ongeveer 50 stoelen klaargezet en daarvan bleven er weinig leeg. Dat was een beetje naar verwachting want ik werd zelfs gebeld en aangesproken met de vraag of er herhaling zou komen. Meerdere mensen gaven vooraf hun verhindering door en waren toch wel heel nieuwsgierig naar de inhoud. Meerdere aanwezigen kwamen uit andere wijken en er waren zelfs een paar deelnemers van een organisatie die zelf pretendeert voorlichting te kunnen geven over het onderwerp.

Vragen en opmerkingen tussendoor en geanimeerde nagesprekken maakten duidelijk dat deze soort communicatie aansluit bij een behoefte, en herhaling verdient. Die herhaling gaat in Tuindorp zeker komen, omdat ik dat al een aantal bewoners moest beloven. We gaan in Tuindorp zeker ook spreken over meer informatie die aansluit bij praktische behoeften van bewoners en die kan leiden tot minder energiegebruik, minder milieubelasting, een betere waterhuishouding, een gezondere natuur en vermindering van het inmiddels voelbare “urban heat island” (onnodige opwarming van de stedelijke omgeving door ongelukkige inrichting en beheer).

Schiedam Tuindorp,
26 augustus 2022,
Chris Zijdeveld

Foto: Chris Zijdeveld voor ’t Schooltje (foto door Bente Zijdeveld)

26-08-2022