Eltjo’s Vintage in ex-Wereldwinkel begroet zijn eerste klanten

Eltjo’s Vintage in ex-Wereldwinkel begroet zijn eerste klanten

SCHIEDAM - Eltjo Kuut was vanmiddag nog wat muren aan het witten in zijn winkel Eltjo’s Vintage aan de Lange Achterweg 14 in Schiedam. Dat is gezonder om het met de deur open te doen. Positief neveneffect: de eerste klanten liepen al binnen in de winkel die gespecialiseerd is in oude analoge camera's. En terwijl wij binnen waren ging er een vintage bureaulampje over de toonbank.

"Kunnen we je feliciteren met je eerste klant"?, vroegen we hem. "Nee, dat niet, ik had al meer klanten. Het was wél de eerste klant die pinde, dus toch een primeur", antwoordde Tukker Eltjo Kuut met een brede grijns. 

De 35-jarige nieuwe winkelier verhuisde acht jaar geleden voor de liefde naar de Randstad. Hij werkte voor een baas, maar in zijn vrije tijd stond hij op de betere rommelmarkten en beurzen, met zijn vintage fotoartikelen. Inmiddels is zijn assortiment uitgebreid. Ook platenspelers, spoelenrecorders, versterkers, VHS-videorecorders en boxen zien we.

"Het is al ruim vijftien jaar dat ik hiermee bezig ben, op markten en online. Ik wil me hier nu helemaal op gaan toeleggen. Toen enkele weken geleden het huurcontract rond was, heb ik mijn baan opgezegd. Ik ben nu de voorraad die ik thuis heb staan - ik woon in Rotterdam - aan het overbrengen en de boel aan het inrichten. Het is dus nog niet klaar. Kijk, achterin komt een gezellige zithoek, met centraal een vintage platenspeler en een dito muziek-installatie. Als iemand een platenspeler wil kopen, kan hij of zij hem in de zithoek uitproberen." Er liggen enkele tientallen langspeelplaten. Voor de verkoop?, vragen wij. "Nee voor mezelf, en als testmateriaal voor de platenspelers. Willen ze platen kopen, dan hebben ze hier aan de overkant van de straat keuze uit drie winkels met tweedehands vinyl."

Eltjo gaat ook reparatie van platenspelers aanbieden - zoals een nieuwe snaar inzetten - en van andere audioapparatuur en van camera's. "Kijk, in dit hoekje komt mijn werkplek voor reparaties", zo wijst hij. Hij is er voor een klant al aan de reparatie van een walkman bezig.

DSC_0640

Dit schreven wij op 5-7-2022:
De Wereldwinkel was tot februari van dit jaar gevestigd in het winkelpand aan de Lange Achterweg 14. Inmiddels is er een nieuwe huurder voor dit pand. Halverwege deze maand kun je er terecht bij Eltjo’s Vintage.

Eltjo Kuut opent in het pand aan de Lange Achterweg 14 zijn winkel en werkplaats. Hij verkoopt oude fotocamera’s en ook fotorolletjes.

Daarnaast zal er andere apparatuur worden verkocht en ingekocht dat een tweede leven verdient, zoals platenspelers, versterkers, spoelenrecorders en dergelijke. Er zullen onder meer ook vintage lampen in de winkel te koop zijn en oude tijdschriften op het gebied van hi-fi. 

Er zijn rond het pleintje aan de Lange Achterweg, waar je Tapperij het Weeshuis vindt met  terras, diverse andere vintagewinkels te vinden. Direct tegenover het pleintje vind je op de Hoogstraat de  tweedehands platenzaak Bier&Vinyl en de tweedehands platen- en boekenwinkel Records en Books en enkele tientallen meters verder op de Hoogstraat vind je tweedehands platenzaak Time Machine

Hier lees je ons eerdere artikel over het sluiten van de Wereldwinkel.

Lees ook ons artikel van 2-7 over een lijstenmakerij die op de Hoogstraat komt.

elt3 (2)

06-07-2022