Voor nieuwe snelwegverbinding van Vlaardingen naar Rozenburg vice versa

Eind maart wordt eerste tunneldeel van Maasdeltatunnel afgezonken

Eind maart wordt eerste tunneldeel van Maasdeltatunnel afgezonken

VLAARDINGEN - Afgelopen woensdagavond werd in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen door Rijkswaterstaat een 'collegetour' gehouden over het afzinken van tunneldelen in de Blankenburgverbinding, de nieuwe snelweg A24, die een extra verbinding vormt tussen de A4 en A15, van Vlaardingen naar Rozenburg.

Onderdeel van de Blankenburgverbinding is de Maasdeltatunnel. Eind maart wordt het eerste tunneldeel van de Maasdeltatunnel afgezonken naar de bodem van het Scheur. Rijkswaterstaat organiseert de voorlichtingsavond over de bouw en aanleg van de Maasdeltatunnel samen met bouwcombinatie BAAK. Specialisten van BAAK, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam staan uitgebreid stil bij hoe deze operatie precies in zijn werk gaat en vertellen over wat er allemaal bij komt kijken.

Er zijn leuke feiten en cijfers te melden over de tunnel. We noemen enkele voorbeelden. Van al het staal dat voor de bouw van de Maasdeltatunnel is gebruikt, zou je liefst vijfmaal de Eiffeltoren kunnen bouwen. En als we het toch over Parijs hebben, als je alle palen en ankers die voor de constructie van de tunnel zijn gebruikt op een rijtje zou leggen, zou je de afstand overbruggen naar de Franse hoofdstad. De noordelijke toerit voor de tunnel, tussen Vlaardingen en Maassluis, ligt op 28 meter onder NAP, en dat is ongeveer de hoogte van een flatgebouw van tien verdiepingen. 

Aanstaande dinsdag 14 maart vindt de bijeenkomst nogmaals plaats maar dan in De Ontmoeting in Rozenburg. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.blankenburgverbinding.nl/aanmelden

De deuren gaan om 19.00 uur open. De 'collegetour' begint om 19.30 uur en duurt tot 20.45 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten en een drankje te drinken.

Er gaat ook een video beschikbaar komen op dit YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/@blankenburgverbinding-rijk7106

Tribunes bij afzinken
Het afzinken van de tunneldelen van de Maasdeltatunnel is een belangrijke stap in het voltooien van de Blankenburgverbinding. Op de ‘afzinkdagen’, die gepland zijn op vrijdag 31 maart en zaterdag 15 april, worden tribunes neergezet. Iedereen die geïnteresseerd is, kan komen kijken hoe de tunneldelen komen aanvaren en worden gemanoeuvreerd tot ze uiteindelijk onder water verdwijnen. Ook hiervoor is aanmelden mogelijk via www.blankenburgverbinding.nl/aanmelden

Foto's: Bart Bikkers, wethouder van Vlaardingen, ontving het eerste exemplaar van het Magazine Blankenburgverbinding Maasdeltatunnel uit handen van Helene Moors, projectdirecteur Bouwcombinatie Baak. Elke bezoeker kreeg een magazine mee naar huis (foto door Gert Struijs)

caver

12-03-2023