Uitgave van het Fonds Historische Publicaties Schiedam

Eilandbewoner in Schiedam

Eilandbewoner in Schiedam

SCHIEDAM - Tom Bezemer vertelt over zijn jeugd in de Gorzen op zaterdag 4 mei 2024, aanvang 13.30 uur bij de Bewoners Vereniging Schiedam-Zuid, Leliestraat 10. Toegang is gratis.

240427 Eiland bewoner in SchiedamIn ‘Eilandbewoner in Schiedam’ (een uitgave van het Fonds Historische Publicaties Schiedam) haalt Tom Bezemer herinneringen op aan zijn jeugd in de Gorzen. Hij werd er in 1938 geboren en bracht er zijn kinderjaren door.

 

240427 Tom BezemerBezemer is werkzaam geweest in het onderwijs en is een ouderwetse schoolmeester in de beste zin van het woord. Je gaat er eens goed voor zitten als meester Bezemer (tegenwoordig zou het meester Tom zijn) vertelt van vroeger.
Welke onderwerpen komen we tegen in ‘Eilandbewoner in Schiedam’? De winkeliers van de Groenelaan, de Bergerbuurt (af en toe belanden we ook buiten de Gorzen), de volkstuinen in het Sterrebos, oorlogstijd, schooltijd, kerkbezoek, de eerste confrontatie van een kind met de dood. En we dwalen voortdurend vanaf de Havendijk langs het Hoofd en door de andere straten van die nog steeds bijzondere volkswijk, de Gorzen. Tegelijkertijd geeft Bezemer een beeld van het dagelijks leven en werken in het Schiedam van de vorige eeuw. Daarbij gaat het niet alleen over de Gorzen maar ook over andere delen van de stad. Daardoor is het boek ook een kleine sociale geschiedenis van Schiedam in de jaren veertig van de 20e eeuw geworden.

Tom Bezemer vertelt over zijn jeugd in de Gorzen en zijn boek ‘Eilandbewoner in Schiedam’ op zaterdag 4 mei 2024 vanaf 13.30 uur. Locatie: Bewoners Vereniging Schiedam-Zuid, Leliestraat 10, 3114 NK Schiedam. Toegang is gratis.

Foto's
Fonds Historische Publicaties Schiedam

27-04-2024