Eeuwfeest bezegeld met koninklijke penning bij Excelsior'20

Eeuwfeest bezegeld met koninklijke penning bij Excelsior'20

VOETBAL/CRICKET - Excelsior’20 kreeg zojuist door burgemeester Cor Lamers de koninklijke erepenning uitgereikt. Voorzitter Ruud de Leede nam hem namens de eeuweling ten overstaan van een flink aantal clubleden op een gezellige sportzaterdagochtend in ontvangst.

De burgemeester memoreerde bij de overhandiging verschillende mijlpalen in de geschiedenis van de voetbal- en cricketvereniging, en ook hoe een vereniging aan vele eisen moet voldoen voor een erepenning in de wacht kan worden gesleept. Eer het koninklijke besluit er is, wordt een zware screening gedaan - onder meer de voorzitter van de barcommissie en de Prins Carnaval zijn tegen het licht gehouden, aldus Lamers, wat mensen zeer dicht bij de betreffende heren de vraag deed opperen hoe de club het dan in godsnaam tot de onderscheiding heeft gebracht.

Dat zo'n koninklijke erepenning geen klein bier is, blijkt onder meer uit het feit dat maar weinig Schiedamse organisaties deze onderscheiding op hun naam hebben staan. In voorgaande jaren viel die eer te beurt aan de Schiedamse handbalvereniging DWS en basketbalvereniging Juventus.

Voor het eeuwfeest was het huldebetoon aangevraagd, maar ja, corona. Die crisis noopte de club de festiviteiten op een flink lager pitje te zetten, inclusief de overhandiging van de erepenning en de bijbehorende oorkonde.

Dat in godsnaam is wel toepasselijk, want Excelsior’20 is sinds honderd-en-een jaar immers de ‘RKSV’. Daarom des te opmerkelijker dat de club besloot te stoppen in het zondagvoetbal en over te gaan naar de zaterdag, aldus Lamers. “Maar als je dan toch zo’n ingrijpend besluit neemt, dan maar bij het eeuwfeest, met de hoop weer honderd jaar vooruit te kunnen.”

Dat is ook wat de burgemeester de club toewenste: een mooie toekomst met veel successen. Voor wat de cricketers betreft: die kunnen hun borst natmaken. De lat ligt hoog, als voormalig landskampioen. Wat dat betreft was het - aldus Lamers - wellicht de goden verzoeken dat in de gemeenteraad bij het testen van de steminstallatie de vraag of Excelsior’20 weer landskampioen werd als een min of meer retorische vraag werd gezien.

Ook de voetballers hebben werk aan de winkel, want van ‘een stabiele Tweede Klasser’ op zondag moet Excelsior’20 nu onderaan in de Vierde Klasse van het zaterdagvoetbal beginnen. Groot pluspunt daarbij zijn de maar liefst drie derby’s die de club dit seizoen wacht, want Schiedamse teams in de Vierde Klasse zaterdag zijn er genoeg. De burgemeester sprak de hoop uit dat Excelsior’20 snel weer talenten - zoals Danny Koevermans en Luc Castaignos dat waren - kan opstellen, zodat de promoties naar de Derde, Tweede, en waarom niet Eerste Klasse kunnen worden gemaakt.

Tekst: redactie/Schiedam24
Foto's: door Ted Konings
Video: door Jan Willem de Boer

exc101fet

 

25-09-2021

error showing content