32e Roparun is begonnen

Eerste teams van start in Twente

Eerste teams van start in Twente

SCHIEDAM - De tweeëndertigste editie van de Roparun is zaterdagochtend begonnen. Om 11.00 uur klonk het startsein van de nieuwe editie van de Roparun. Ook deze editie vindt volledig in Nederland plaats. De ruim vijfduizend deelnemers, verdeeld over 210 teams, leggen een afstand van meer dan 500 kilometer af.

Met deze uitdaging halen de teams geld op dat via Stichting Roparun wordt ingezet voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker. Stichting Roparun is gevestigd in Schiedam.
 
De start werd o.a. bijgewoond door oud-topatlete Nelli Cooman, Roparun-ambassadeur, burgemeester Roelof Bleker van Enschede en directeur Jan van Eck van Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe. De eerste teams werden door alle andere deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers uitgezwaaid. Rond de klok van 22.00 uur zal het laatste team vertrekken vanaf het terrein. "De uitputting, de emotie, de kracht en de overwinning: ieder team en iedere deelnemer heeft een eigen verhaal en motivatie", aldus de Stichting Roparun in het na de start uitgevaardigde persbericht.
 
Diverse doorkomstcomités in heel Nederland zijn de afgelopen weken bezig geweest om voor de Roparunners een warm onthaal te organiseren als zij door hun gemeente komen. Zo zijn er diverse festiviteiten in steden en dorpen, maar ook in de straten en op rustigere plekken staan veel toeschouwers om de Roparunners een hart onder de riem te steken tijdens deze bijzondere prestatie. Ook deelt Stichting Roparun dit weekend op veel plekken langs de route verschillende donaties aan goede doelen uit. Het eerste team wordt maandag omstreeks 12:00 uur in Rotterdam verwacht.
 
Goed doel
De Roparun is een evenement waarbij teams geld ophalen voor projecten die het leven van mensen met kanker veraangenamen. In 2022 bracht de estafetteloop een bedrag van ruim drie miljoen euro op. De teams zetten zich, met de acties die ze organiseren, het gehele jaar in voor het goede doel. De acties variëren van collecteren tot het wassen van auto’s en van het verkopen van een zelf bedachte Roparunpuzzel tot het rondbrengen van kerstkaarten. Al het geld dat deze teams ophalen komt ten goede van de ondersteunende zorg voor mensen met kanker.

Over Roparun
De Roparun is een non-stop estafetteloop die al meer dan 30 jaar wordt gehouden. Teams organiseren in aanloop naar het evenement acties om geld op te halen. Tijdens het evenement lopen en fietsen de deelnemers in estafettevorm en worden zij begeleid en ondersteund door bijvoorbeeld chauffeurs, verzorgers en cateraars. Het ingezamelde bedrag wordt gebruikt om verschillende doelen in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland te ondersteunen die het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker proberen te maken.

Foto: Roparun - Chris Kalkman

27-05-2023